24. obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Photo PU_SiM/Vijesti/2015/Dvor/struga 2015/DSC09565.JPG

Foto: PU sisačko-moslavčka  

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke danas, 26. srpnja, u pounjskom mjestu Struga Banska obilježena je 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih policajaca koji su 26. srpnja 1991. godine dali svoje živote u obrani Hrvatske.

Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja i podsjeti na tragične događaje koji su se dogodili na ovom području prije 24 godine kada je srpski agresor započeo niz minobacačkih napada na mjesta Dvorskog Pounja. Braneći mještane i civile, u sukobima sa srpskim ekstremistima, 26. srpnja 1991. godine, na oltar Domovine svoje su živote položila desetorica pripadnika MUP-a RH- dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Napad srpskih ekstremista na Strugu Bansku obilježio je herojski čin hrvatskih policajaca Mile Blaževića - Čađe i prometnog policajca iz Dugog Sela Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopni kamion na kojem su se nalazila dva protuavionska topa, a ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je tog trena bio na straži u rovu iza zida, izašao je, zagazio na njega, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je eksplodiralo. Obojica su poginuli, dok je neprijatelj pretrpio teške gubitke. 

Ovom događaju uz članove obitelji poginulih hrvatskih policajaca, nazočni su bili: zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, izaslanik glavnog ravnatelja policije Alenko Ribić, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije za operativne zadaće, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa suradnicima, izaslanstvo Policijske uprave zagrebačke koje je predvodio zamjenik načelnika Dubravko Teur, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i zamjenik načelnika općine Dvor , Franjo Juranović

Molitvu za poginule hrvatske redarstvenike vodio je mons. Juraj Jezerinac, a program su izvođenjem prigodnih pjesama uveličale članice KUD-a „Pounjski pleter“.