Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta

Photo PU_SiM/un.jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas, 2. kolovoza, u malom selu Uštica nedaleko Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta (Porajmosa).

Obilježavanju ovog dana bio je nazočan i g. Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, kojeg su dočekali g. Toni Petrović, zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke i g. Jure Klišanin, načelnik Policijske postaje Novska, na čijem se postajnom području Uštica nalazi.

Naime, ovaj dan obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz. Ovaj datum, koji je prihvaćen od Vijeća Europe, na inicijativu romskih organizacija se obilježava u brojnim europskim zemljama i na taj se dan komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Pojam „Porajmos“ na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja tzv. NDH deportirani teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zateočenika, oni po dolasku u logor nisu bili upisivani po imenu, već ih se evidentiralo po broju vagona kojima su dovezeni, tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u Jasenovcu. Ispočetka su bili smješteni u selo Uštica, čiji su srpski stanovnici prethodno ubijeni, pa je to mjesto nazvano „ciganski logor“. Kasnije su prebacivani na drugu obalu rijeke Save u selo Gradina, gdje su izvršena masovna ubojstva zatočenika Jasenovca.

Nakon prigodnog programa, održanog na romskom groblju u Uštici, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogi drugi položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim Romima.