U Sisku održan završni program preventivnog projekta "Zdrav za 5"

Photo PU_SiM/Vijesti/2016/Zdrav_za_5/Glavna.JPG

Foto:  Policijska uprava sisačko-moslavačka

Danas, 19. svibnja, na sisačkoj šetnici uz Kupu je u sklopu II. komponente preventivnog Projekta „Zdrav za pet“, održana završna manifestacija s ciljem podizanja razine svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, odnosno stvaranja sigurnog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece i mladih.

U sklopu zajedničkog projekta Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u organizaciji regionalnih partnera, Policijske uprave sisačko-moslavačke, Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Sisačko-moslavačke županije te Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, održana je ova završna manifestacija na kojoj su sudjelovalivanjski partneri projekta: Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Javna vatrogasna postrojba Sisak, Javna ustanova Zaštita prirode Sisačko-moslavačke županije, Auto klub Sisak, Hrvatski centar za razminiranje, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ronilački klub Sisak, Airsoft klub Petrinja, Brodocentar Sisak, Turistička zajednica Grada Siska, Streličarski klub Siscia Sisak i Gradska tržnica Sisak.

Uz načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Marka Rašića današnji su program na šetnici svojom nazočnošću podržali i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri-Ibrišević, sisačka gradonačelnica Krisitina Ikić Baniček i njezin zamjenik Marko Krička te načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Djeca Dječjih vrtića Sisak Stari i Sisak Novi te učenici Osnovne škole Viktorovac Sisak i Strukovne škole Sisak su prikazali modne revije s vlastitim kreacijama izrađenim od prirodnih i recikliranih materijala, dok su učenici Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja izveli igrokaz. Predstavom „Želimo lijepu školu“ predstavili su se učenici Srednje škole Novska, dok su pjesme koje su otpjevala djeca pjevačkog zbora „Krijesnica“ Dječjeg vrtića Sisak Novi pridonijele veselom ozračju ovog događaja. 

Na izložbenim štandovima mogle su se pogledati rukotvorine i uratci koje su prezentirali učenici osnovnih i srednjih škola te štićenici Centra za rehabilitaciju Komarevo, kao i likovna radionica učenika sisačke Gimnazije te izrada košarica od vrbovih šiba koje su izrađivali učenici Osnovne škole Komarevo. Na štandu s opremom Auto kluba Sisak posjetitelji su mogli isprobati „pijane naočale“, a bilo je ovdje i solarno vozilo koje su izradili učenici Tehničke škole Sisak.

Djelatnici policije i Javne ustanove Zaštita prirode Sisačko-moslavačke županije prikazali su svoje projekcije, dok su pripadnici Hrvatskog planinarskog društva i Hrvatske gorske službe spašavanja izveli pokaznu vježbu. Medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije demonstriralo je pružanje prve pomoći i reanimacije, dok su članovi Aikido društva Salix Sisak zanimljivim „sparinzima“ demonstrirali svoje vještine. Nazočne su policijski službenici i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje upoznavali s opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava.

Za vrijeme održavanja programa, a na veliko oduševljenje okupljene djece, posjetitelji su se turističkim vlakom „Prvi sisački tramvaj“ mogli provozati ulicama grada Siska, a bila je organizirana i i vožnja Kupom turističkim brodom „Juran i Sofija“.

Da podsjetimo:

Komponentom I. preventivnog Projekta „Zdrav za 5“, u školskoj godini 2015./2016. je obuhvaćeno 3765 učenika u 50 škola (37 osnovnih škola s 1997 učenika u 83 osmih razreda i 13 srednjih škola s 1768 učenika u 65 prvih i 30 drugih razreda), a primarni cilj je prevencija ovisnosti te ukazivanje mladima na štetnost alkohola, opojnih droga, kocke i igara na sreću te ih usmjeriti na zdrav život i očuvanje prirode.

Na kraju programa svima nazočnima je odaslana osnovna poruka Projekta:

NE drogi, NE alkoholu, NE igrama na sreću - ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.