Pojačane aktivnosti policije uoči „Martinja“

Photo PU_SiM/Vijesti/2010/casa_alkohol.jpg

Od 11. do 14. studenoga, povodom predstojeće proslave narodnog običaja kršenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Od 11. do 14. studenoga, povodom predstojeće proslave narodnog običaja kršenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Prošle, 2015. godine, u vrijeme proslave „Martinja“, na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 26 prometnih nesreća, od kojih jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, zatim devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je šest osoba zadobilo teške, također šest osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 16 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U tri prometne nesreće tri sudionika su bila pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečeno 76 alkoholiziranih vozača.

Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, policijski će službenici na području cijele policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti policija će početi provoditi u petak, 11. studenoga, i trajati će do ponedjeljka, 14. studenoga, u koje će vrijeme biti provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan i veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 12./13. studenoga, u koordinaciji s Policijskom upravom zagrebačkom biti će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, kada će se pojačano procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše policijske uprave odnijele 14 života.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače :

- smanjuje se oštrina vida

- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

- produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije

- idite pješice

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

- ne dopustite da budete crna statistička brojka

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.