Pojačane aktivnosti policije u prometu

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/Nove ilustracije/Policija.jpg

U dosadašnjem dijelu 2014. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u prometnim nesrećama je smrtno stradalo osam osoba, 63 su teško, a 247 lakše ozlijeđene, što je u odnosu na isto razdoblje 2013. godine povećanje broja teško ozlijeđenih osoba za 17 ili 36,9 posto, dok je broj smrtno stradalih ostao nepromijenjen. Tijekom srpnja ove 2014. godine broj prometnih

U dosadašnjem dijelu 2014. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u prometnim nesrećama je smrtno stradalo osam osoba, 63 su teško, a 247 lakše ozlijeđene, što je u odnosu na isto razdoblje 2013. godine povećanje broja teško ozlijeđenih osoba za 17 ili 36,9 posto, dok je broj smrtno stradalih ostao nepromijenjen.

Tijekom srpnja ove 2014. godine broj prometnih nesreća premašio je razinu iz srpnja 2013. godine. Ukupan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama ostao je na istoj razini, dok je broj teško ozlijeđenih osoba već sada veći za 250 posto (14/2014 - 4/2013).

Tako je samo tijekom vikenda od 18. do 20. srpnja 2014. godine evidentirano osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su četiri osobe teško, a osam lakše ozlijeđene, gdje je najveći broj nesreća uzrokovan zbog grešaka vozača, među kojima prednjače nepropisna i neprilagođena brzina i nedržanje strane kretanja. Većina teško ozlijeđenih osoba su vozači mopeda i motocikla, koji su ujedno i počinitelji tih prometnih nesreća.

Za istaknuti je i da su, u nepunih sedam mjeseci ove godine, vozači mopeda, motocikla i bicikla te pješaci, kao najranjivije skupine sudionika u prometu, u prometnim nesrećama više zastupljeni nego u istom razdoblju 2013. godine.

Kako bi se smanjilo stradavanje te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, slijedećim savjetima vozače želimo podsjetiti na poželjna ponašanja u prometu i ukazati na najčešće pogreške koje čine:

  • prilagoditi brzinu kretanja vozila, ne samo prema vidno postavljenim prometnim znakovima, već i prema trenutačnoj situaciji na prometnici (stanje kolnika), atmosferskim prilikama (padaline), gustoći prometa itd., tako da se u svakom trenutku pravovremeno može zaustaviti 
  • u slučaju konzumacije alkoholnih pića nikako ne upravljati vozilom u prometu na cesti
  • prije poduzimanja nekih radnji u prometu (uključivanje u promet, mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl.) treba se prethodno uvjeriti da se isto može sigurno učiniti, a tek nakon toga pravovremeno i jasno treba obavijestiti druge sudionike u prometu o namjeri. Pri izvršenju željene radnje treba voditi računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

Primjenom sigurnosnih pravila u prometu sudionici djeluju preventivno te štite sebe i druge sudionike od opasnosti i rizika u prometu.

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća, naročito onih s težim posljedicama, policija će u narednom razdoblju pojačano pokrivati one cestovne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi te će provoditi mjere usmjerene na prevenciju prometnih nesreća, ali i sankcioniranje prekršitelja prometnih propisa.