Zimsko računanje vremena - upalite svjetla na vozilima

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/Nove/svjetla na autu.jpg

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2015. godine, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata. Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također i vozači bicikala   

Foto: Ilustracija

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2015. godine, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna. Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Ova odredba se primjenjuje do 27. ožujka 2016. godine (osim za vozače mopeda i motocikala za koje važi tijekom cijele godine), kada započinje ponovno ljetno računanje vremena.