Otkriveni počinitelji krađe spomenika

Photo PU_SiM/Vijesti/250px-Spomenik_ustanku-Brezovica.jpg

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri muškarca sa područja Siska starosti 20, 21, 27 i 55 godina. Istraživanjem su utvrdili da su u više navrata od 28. do 31. svibnja iz šume sa Spomen područja „1. partizanskom odredu Vlado Janjić Capo” Novom Selu Palanječkom, grad Sisak ukrali spomen obilježje pod nazivom „Ustanak”

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave sisačko moslavačke dovršili su  kriminalističko istraživanje nad četiri muškarca sa područja Siska starosti 20, 21, 27 i 55 godina.

Istraživanjem su utvrdili da su u više navrata od 28. do 31. svibnja iz šume sa Spomen područja „1. partizanskom odredu Vlado Janjić Capo” Novom Selu Palanječkom, grad Sisak ukrali spomen obilježje pod nazivom „Ustanak” akademskog kipara Frana Kršinića, odnosno više brončanih kipova u kompoziciji koje su potom srezali u manje dijelove i sakrili, te pripremili za prodaju kao sekundarnu sirovinu. 

Dijelovi spmenika su oduzeti i biti će vraćeni Gradu Sisku.

Temeljem procjene Gradskog muzeja Sisak i Ljevaonice umjetnina, Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu šteta se cijeni na oko 570. 000 kuna.

Počinitelji ove teške krađe su kazneno prijavljeni i predani pritvorskom nadzorniku.