Zaštitite svoje automobile od provala

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/Nove/karđa iz auta1.jpg

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke tijekom 2013. godine zabilježena je 51 teška krađa počinjena provaljivanjem u motorna vozila, odnosno 112,5 % više nego u 2012. godini kada su evidentirane 24 provale u motorna vozila.

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke tijekom 2013. godine zabilježena je 51 teška krađa počinjena provaljivanjem u motorna vozila, odnosno 112,5 % više nego u 2012. godini kada su evidentirane 24 provale u motorna vozila.

Najveći broj provala u motorna vozila evidentirano je na  na području Policijske postaje Novska i to 27, potom na području Policijske postaje  Kutina 9, Policijska postaja Sisak bilježi 8 provala u motorna vozila, Policijske postaje Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica po 2 , dok je na području Sunje evidentirana jedna.

Policijske postaje Gvozd i Dvor nemaju evidentiranih provala u motorna vozila.    

U prva dva mjeseca 2014. godine zabilježene su 3 provale u motorna vozila,  po jedna na području Siska, Novske i Petrinje, što je 57,1 % manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada ih je počinjeno 7.

Podsjećamo, proteklog vikenda u dopodnevnim satima na parkiralištu mjesnog groblja u Popovači, počinjena je teška krađa provaljivanjem u parkirani osobni automobil požeških registracijskih oznaka, vlasništvo 58-godišnjakinje s područja Čaglina, a u dopodnevnim satima, sa parkirališta gradskog groblja u Sisku, nepoznati je počinitelj razbio staklo osobnog automobila sisačkih registarskih oznaka, vlasništvo 60-godišnjeg Siščana.

             Kako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila savjetujemo:

  • Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ovih stvari
  • Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila
  • Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu
  • Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja
  • Zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti da vas okrade
  • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima
  • Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika
  • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora
  • Ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vozila
  • Uključite alarmni uređaj