Pretragom pronađena veća količina ubojitih sredstva

Photo PU_SiM/Vijesti/2015/Kutina Oružje pretraga/Oružje1.JPG

Foto: Policijska postaja Kutina   

Temeljem naloga suda je u srijedu, 21. listopada u mjestu Ilova i u Kutini, izvršena pretraga kuće i drugih prostorija  koje koristi  75-godišnji muškarac. Pretragom su pronađene dvije automatske puške, puška sa skraćenom cijevi, poluautomatska puška s pripadajućim prigušivačem, malokalibarski pištolj s optikom, tri improvizirane ručne bombe,  ručna bomba, granata, tri inicijalna sklopa za protupješačke rasprskavajuće mine, 17 detonatorskih kapisli, 14 elektronskih detonatorskih kapisli, 1 metar  štapina, 10 upaljača za protupješačke mine i 986 komada raznog streljiva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 75-godišnji muškarac ubojita  sredstva nabavio tijekom Domovinskog rata od kada ih nezakonito posjeduje. Pronađena ubojita sredstva su oduzeta, a 75-godišnjak će biti    kazneno prijavljeni zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.  Istraživanjem  je također utvrđeno da oružje koje  legalno posjeduje na adresi gdje nema prijavljeno prebivalište nije adekvatno držao  i čuvano te je isto oduzeto, zbog čega će biti prekršajno prijavljen po Zakonu o oružju.

Podsjećamo

Još je uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom Vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi. Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.