Sisak: Nastavak kampanje "Manje oružja, manje tragedija"

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/Oružje/MOMT Sisak-trznica/MOMT Sisak-gl..jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

Poslije uspješno provedene aktivnosti u Osijeku, nacionalna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova i partnera „Manje oružja, manje tragedija“ dobila je svoj nastavak i u Sisku.

Naime, danas, 16. srpnja s početkom u 10 sati na Gradskoj tržnici Sisak, Policijska uprava sisačko-moslavačka u suradnji s međunarodnom organizacijom UNDP te uz podršku Ravnateljstva policije, provela je preventivnu aktivnost koja je imala za cilj upoznati javnost sa opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju.

Jednako tako, ona je imala za cilj potaknuti, ali i pozvati građane na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju. Navedeni ciljevi kampanje usklađeni su sa strateškim ciljevima Europske unije.

U sklopu ove preventivne aktivnosti, ujedno je predstavljen i novi vizualni identitet kampanje čiji slogan glasi „IZBACITE ULJEZA“ dok su plakati, letci i drugi promidžbeni materijali dizajnirani u formi stripa.

Na jednoj od radionica uz kreativno vodstvo g. Marka Dješka, magistra animiranog filma i predstavnika Udruge ljubitelja stripa „StripOS“ iz Osijeka, djeca iz Dječjeg vrtića Sisak stari crtali su stripove na temu kampanje i kroz dogodovštine glavnih likova stripa: brata i sestre Mirkeca i Mirne Znatiželjković (jabuka i kruška), gospođice Sigurnice (banana) i gospodina Povjerenka (grožđe).

Na ovaj način poslali su svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja kao i opasnostima koje prijete od zaostalih minsko - eksplozivnih sredstava čime su postignuti i neki od ciljeva kampanje, a to je senzibilizacija djece o opasnostima od oružja, a posredstvom djece, i njihovih roditelja.

Pored navedene Udruge ljubitelja stripa provedbi kampanje pridružili su se i partneri Policijske uprave, i to:  Hrvatski centar za razminiravanje Sisak, Aersoft- paintball klub Sisak, Obiteljski centar Sisačko-moslavačke županije, Gradska knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Kulturno umjetnički ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak te Gradska tržnica Sisak koji su provodili različite aktivnosti i interaktivne radionice na temu kampanje ili su se na drugi način uključili i dali svoju podršku u provedbi i promoviranju kampanje "Manje oružja, manje tragedija",  

Podršku ovoj hvalevrijednoj kampanji dao je i zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec dok su načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber ponovno pozvali građane da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju ilegalna ubojita sredstava pritom napomenuvši da oružje i eksplozivna sredstva građani ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći kod njih i oružje preuzeti.