STANJE SIGURNOSTI U PROMETU ZA SEDAM MJESECI 2014.GODINE

Photo PU_SiM/Vijesti/2011/ZOSPNC.jpg

U sedam mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke se dogodilo 639 prometnih nesreća ili 12,3% manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, kada je evidentirano 729 prometnih nesreća. Dogodilo se pet prometnih nesreća s poginulim osobama ili 44,4% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je zabilježeno 9 nesreća s poginulim osobama. U navedenom razdoblju dogodilo se 235 nesreća

Foto: Ilustracija

U sedam mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke se dogodilo 639 prometnih nesreća ili 12,3% manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, kada je  evidentirano 729 prometnih nesreća. Dogodilo se pet prometnih nesreća s poginulim osobama ili 44,4% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je zabilježeno 9 nesreća s poginulim osobama. U navedenom razdoblju dogodilo se 235 nesreća s ozlijeđenim osobama ili 1,7% manje nego u istom razdoblju  prošle godine, kada se dogodilo 239 nesreća s ozlijeđenima. Zabilježeno je 399 nesreća s materijalnom štetom ili 17% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada se dogodila 481 nesreća s materijalnom štetom.

U sedam mjeseci na prometnicama naše policijske uprave smrtno je stradalo osam osoba, što je za jednu osobu ili 11,1% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je smrtno stradalo devet osoba. U prometnim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 339 osoba ili 1,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je ozlijeđeno 345 osoba. Teške tjelesne ozlijede zadobilo je 69 osoba, što je za 23 osobe ili 50% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je teže ozlijeđeno 46 osoba. U prometnim nesrećama lakše tjelesne ozlijede zadobilo je 270 osoba, što je za 29 osoba ili 9,7 manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je lakše ozlijeđeno 299 osoba.

U prometnim nesrećama u sedam mjeseci ove godine pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 110 sudionika u prometu ili 7,2 %  od ukupnog broja sudionika, dok je u istom razdoblju prošle godine u prometnim nesrećama sudjelovalo 123 alkoholizirana sudionika ili 7,1% od ukupnog broja sudionika u prometu.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 86 slučaja, nepoštivanje prednosti prolaza  55 slučaja, u 38 slučaja vožnja na nedozvoljenoj udaljenosti, 19 slučaja nepropisne brzine i ostali razlozi koji su prethodili prometnim nesrećama.

Od strane policije uloženi su maksimalni napori kako bi se stanje sigurnosti u cestovnom prometu podiglo na višu razinu te se provodi niz preventivno-represivnih mjera i aktivnosti ucilju postizanja željenog stupnja sigurnosti svih sudionika na našim prometnicama.

 Analizirajući prometne nesreće, razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila  te je kao bitan preduvjet poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa  i podizanje prometne kulture svih sudionika u prometu.