Rezultati pojačanih aktivnosti policije u dane „Martinja“

Photo PU_SiM/vijesti/2010/mutna_slika.jpg

Foto: Ilustracija

Od 10. do 13. studenoga na području Policijske uprave sisačko-moslavačke policijski službenici su pojačano provodili nadzor sudionika u prometu te su provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače. 

Tijekom ovog razdoblja alkotestiran je 481 sudionik u prometu te je utvrđeno 29 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Osobnim automobilom je upravljalo 28 vozača, dok je jedan upravljao biciklom.

Kod pet vozača je izmjerena koncentracija alkohola od 0,00 do 0,5 promila, kod osam vozača alkoholiziranost je bila od 0,50 do 1 promil, kod 12 vozača od 1 do 1,5 promila, dok je kod tri vozača alkoholiziranost bila veća od 1,5 promila. Jedan vozač je odbio alkotest. 

Prema dobnim skupinama najviše vozača pod utjecajem alkohola, njih 11, bili su vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godina, potom po šest vozača je bilo u dobi od 25 do 30 godina te starije od 50 godina, četiri vozača su bila u dobi od 41 do 50 godine te po jedan vozač u dobi od 31 do 40 godina i mlađi od 18 godina (maloljetnik).

Tijekom provođenja ovih pojačanih mjera i aktivnosti u prometu, najveća koncentracija alkohola od 1,89 promila je utvrđena kod dvojice vozača osobnih automobila, i to kod 59-godišnjaka koji je u subotu, 11. studenoga oko 21,10 sati zaustavljen u Sunji te kod 30-godišnjaka koji je u nedjelju, 12. studenoga oko 3.30 sati, zaustavljen u Novom Selištu na petrinjskom području.

Od ostalih prekršaja utvrđeno je 139 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja (najveća je bila 168 km/h i izmjerena je na autocesti), 58 prekršaja nekorištenja pojasa tijekom vožnje, 15 isteka važenja prometne dozvole, pet prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, po jedno nepoštivanje prednosti prolaska te nepropisno pretjecanje i dr. 

U navedenom razdoblju se dogodilo devet prometnih nesreća u kojima je nastala samo materijalna šteta.