Pojačane aktivnosti policije u cestovnom prometu

Photo PU_SiM/vijesti/2010/autopolicsirena.jpg

Kako je u proteklom razdoblju ove godine došlo do povećanja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, pozivamo sve sudionike u prometu da svojim postupcima doprinesu poboljšanju stanja sigurnosti u prometu u nadolazećem razdoblju. Naime, ove godine na području naše županije u 11 prometnih nesreća je poginulo 13 osoba, odnosno dvije osobe više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. U ovim nesrećama je smrtno stradalo osam vozača, četiri putnika i jedna pješakinja.

Foto:  Ilustracija

Kako je u proteklom razdoblju ove godine došlo do povećanja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, pozivamo sve sudionike u prometu da svojim postupcima doprinesu poboljšanju stanja sigurnosti u prometu u nadolazećem razdoblju.

Naime, ove godine na području naše županije u 11 prometnih nesreća je poginulo 13 osoba, odnosno dvije osobe više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. U ovim nesrećama je smrtno stradalo osam vozača, četiri putnika i jedna pješakinja

Uzimajući u obzir negativan trend stanja sigurnosti u cestovnom prometu te činjenicu da se, u prosjeku, svaka treća prometna nesreća dogodi zbog neprilagođene brzine, kao i da je u svakoj petoj prometnoj nesreći jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola u nedozvoljenoj koncentraciji, u predstojećem razdoblju policija će u cilju dovođenja stanja na zadovoljavajuću razinu poduzimati pojačane represivne aktivnosti.

To se u prvom redu odnosi na kontinuiran nadzor prekoračenja dozvoljene brzine kretanja te vožnju u alkoholiziranom stanju. Isto tako pojačano će se nadzirati i kršenje prometnih propisa koji se tiču pasivne sigurnosti sudionika, gdje se izdvajaju nepropisna uporaba mobitela u vožnji te korištenje sigurnosnog pojasa (dvije poginule osobe nisu koristile sigurnosni pojas). Prilikom nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, u većoj mjeri pažnja će se obratiti na osobe koje se prevoze na zadnjim sjedalima u vozilima te na prijevoz djece u vozilima.  

Shodno navedenom, pozivaju se svi vozači, ali i ostali sudionici, da prilikom sudjelovanja u prometu svojim ponašanjem ne ugrožavaju druge sudionike te da poštuju prometne propise i pravila. Posebno se pozivaju vozači da svojim načinom vožnje uvažavaju i ispravljaju tuđe pogreške ili nesnalaženje u prometu, što se u prvom redu odnosi na oprez prema pješacima, odnosno djeci, starijima ili hendikepiranim osobama, vozačima početnicima, vozačima drugih registarskih područja i sl.