U Strugi Banskoj obilježena 25. obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika

Photo PU_SiM/Događaji i obilježbe_2016/Struga/Glavna.JPG

Foto:  PU sisačko-moslavačka 

U sjećanje na pogibiju desetorice hrvatskih redarstvenika koji su 26. srpnja 1991. godine svoje živote dali u obrani Republike Hrvatske, u pounjskom mjestu Struga Banska i ove je godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježena 25. obljetnica njihove pogibije.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na cesti kod potpornog zida, mjestu junačke pogibije dvojice hrvatskih redarstvenika, Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića. Prigoda je to da se uvijek iznova poklonimo njihovoj žrtvi i obnovimo sjećanja na tragične događaje koji su se dogodili na ovom području prije 25 godina, kada je srpski agresor započeo niz minobacačkih napada na mjesta dvorskog Pounja.

Braneći mještane i civile, u sukobima sa srpskim ekstremistima potpomognutima s JNA, 26. srpnja 1991. godine na oltar Domovine svoje su živote položila desetorica pripadnika MUP-a RH - dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Napad neprijatelja na Strugu Bansku posebno je obilježio herojski čin hrvatskih policajaca Mile Blaževića-Čađe i Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopni kamion na kojemu su se nalazila dva protuavionska topa, a ispred kojega se kretao „živi štit“ napravljen od zarobljenih mještana. Mile Blažević-Čađo, koji je tada bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na oklopni kamion i bacio bombe. U tom je trenutku agresor počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U tome mu je pomogao i policajac Željko Filipović te su obojica poginuli, dok je neprijatelj pretrpio teške gubitke. 

Ovom događaju, uz članove obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, nazočni su bili: izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general-bojnik Marijan Mareković, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, vojni ordinarij msgr. Juro Bogdan, izaslanik glavnog ravnatelja policije, njegov zamjenik Dražen Vitez, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa suradnicima, izaslanstvo Policijske uprave zagrebačke koje je predvodio načelnik Željko Prša te drugi uvaženi uzvanici i gosti.

Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, Redom kneza Domagoja s ogrlicom posmrtno je odlikovan Mile Blažević. Odlikovanje je u ime Predsjednice Republike Hrvatske supruzi poginulog redarstvenika uručio umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Izvođenjem prigodnih pjesmama program su upotpunile i uveličale članice KUD-a „Pounjski pleter“, a molitvu za poginule hrvatske redarstvenike vodio je msgr. Juro Bogdan.