27. obljetnica oružanog otpora velikosrpskoj agresiji u Glini

Photo PU_SiM/Vijesti/2018/GLINA/Glavna.jpg

Foto:  MUP

“Na današnji dan, točno prije 27 godina, upravo ovdje u Glini započeo je oružani otpor velikosrpskoj agresiji kojeg su hrabro vodili naši policajci. Tada je život za hrvatsku slobodu položio naš mladi policajac Tomislav Rom, a policajci koji su srčano branili našu policijsku postaju zarobljeni su netom kasnije te teško mučeni u Kninu. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi su stali u obranu naše Domovine. Prve žrtve Domovinskog rata bili su policijski službenici i upravo iz redova policije razvile su se naše Oružane snage koje su s punim poletom i žarom, kojima povijest rijetko svjedoči, stasale u pobjedničku Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu.  Kada govorimo o obrambenim naporima hrvatskih policajaca u Domovinskom ratu svakako trebamo s dužnim ponosom istaknuti naše specijalne postrojbe”, riječi su ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kojima se danas u Glini obratio okupljenima na obilježavanju 27. obljetnice početka oružanog otpora velikosrpskoj agresiji na području Gline.

“ …jedinstvenost,  požrtvovnost i odlučnost svih naših branitelja u obrani svoje Domovine, trebamo uvijek iznova spominjati i ne smijemo nikada zaboraviti! Naša priča o stvaranju i obrani naše Domovinu plemenita je i časna, zato smo na nju ponosni, a svim ratnim žrtvama zauvijek zahvalni! Koliko u ratu, toliko i u miru trebamo jedinstvenosti i odlučnosti u izgradnji moderne hrvatske policije koja spremno odgovara izazovima globalnih ugroza današnjice, nadzire granice i brine o sigurnosti hrvatskih građana.” , dodao je ministar.

Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, obilježavanju 27. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja Gline nazočili posebni savjetnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik župana Sisacko-moslavačke županije Ivan Celjak, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadir Marinko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut s članovima kolegija i načelnicima svih policijskih postaja, saborski zastupnici, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 11. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

U jutarnjim satima izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici sudionika 11. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položila su vijence i zapalila svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

Padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji su sa sobom nosili hrvatski stijeg i zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske. Nakon minute šutnje u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve branitelje, izaslanstva, predstavnici udruga i građani položili su vijence i zapalili svijeće. Ratnim zastavama predvođen je mimohod prema Hrvatskom domu u kojem se održala Svečana akademija započeta minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Nazočnima su se, uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prigodnim govorima obratili gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, izaslanik predsjednika Hrvatskoga  sabora i  zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i posebni savjetnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur.

Gradonačelnik Kostanjević istaknuo je kako će povijest o obrani glinskog područja biti zlatnim slovima upisana u povijest Republike Hrvatske. “Na nama je da promičemo istinu o Domovinskom ratu, o pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i policiji koja je ostvarila hrvatski stoljetni san”, dodao je gradonačelnik Kostanjević. Zamjenik župana Celjak rekao je kako je Domovinski rat započeo na području Banovine, a napadom na Glinu započelo je mobiliziranje dragovoljnih snaga Banovine, Pounja i sisačke bojišnice. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Deur naglasio je kako se ljubav kojom se stvarala Hrvatska treba prenositi mladima koji ostaju, onima koji su budućnost i Gline i Hrvatske.

Program je izvođenjem prigodne domoljubne poezije upotpunio maturant Srednje škole Glina Dominik Karaula, a izvedbom pjesme „Glino grade moj“ predstavili su se tamburaši i mala skupina HAKUD-a „Glinska tamburica“ te učenici Srednje škole Glina.

Nastavak u parku, dočekom mažoretkinja Glinske Banice, upriličio je prigodni program "Policija danas u službi građana" uz pokaznu vježbu pripadnika ATJ Lučko, a završetak programa obilježila je Sveta misa u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini, koju je predvodio vlč. Ivica Mađer.

U sklopu obilježavanja današnje obljetnice, po trinaesti put zaredom tradicionalno je održana i memorijalna utrka „Tomislav Rom“. U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije na jezeru Bajer je održan IV. Memorijalni kup „Tomislav Rom“ u sportskom ribolovu, a na športsko-rekreacijskom centru Banovac održan je sportski susret u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije.