Pojačane aktivnosti policije povodom „Martinja“

Photo PU_SiM/Vijesti/2010/casa_alkohol.jpg

Od 7. do 11. studenoga, povodom predstojeće proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Foto:  Ilustracija

Od 7. do 11. studenoga, povodom predstojeće proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Prošle, 2013. godine, u vrijeme proslave „Martinja“ na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke je evidentirano 10 prometnih nesreća, od kojih su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobile teške, a tri osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u sedam prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U jednoj prometnoj nesreći sudionik je bio pod utjecajem alkohola.

Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, policijski će službenici na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti policija će početi provoditi već u poslijepodnevnim satima u petak, 7. studenoga i trajati će do 11. studenoga, u koje će vrijeme biti provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan i veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 7./8. studenoga, biti će provedena akcija „Noć bez alkohola", kada će se pojačano procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele 14 života.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače :

- smanjuje se oštrina vida

- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

- trijezan vozač prima 18 optičkih podražaja u sekundi, a ako ima više od 2 promila alkohola u krvi broj primljenih podražaja smanjuje se na dva

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

- produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije

- idite pješice

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

- ne dopustite da budete crna statistička brojka

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.