Operativna akcija „Mir i dobro“

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/Nove ilustracije/Mir i dobro.jpg

Foto:  PU sisačko-moslavačka / Ilustracije

Na konferenciji za medije Policijske uprave sisačko-moslavačke najavljena je operativna akcija "Mir i dobro". Kao i proteklih godina ova Policijska uprava će akciju provoditi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i to od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine.

Akcija se provodi radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i podizanja opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu, sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu razne pirotehnike za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade, te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

Podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“, koja se provodila od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine, nije bilo stradavanja, odnosno ozlijeđenih osoba od uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja. Evidentirano je tek jedno oštećenje tuđe stvari, odnosno oštećenje reklame na kojoj je puklo staklo zbog petarde bačene u blizini.

Tijekom prošlogodišnje akcije oduzeto je sedam komada oružja i 595 komada raznog streljiva.

Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava utvrđeno je šest prekršaja, zbog čega je prijavljeno šest osoba te su evidentirana i dva kaznena djela iz ove domene, za što su protiv dvije osobe podnesene kaznene prijave. 

Zakonska regulativa o vrstama te prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (N.N. 70/17), pirotehnička sredstva dijele se u osam kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva kategorije  F1, F2 i F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3).

- Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada.

Mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima;

- Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.

Mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba je dozvoljena građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, dok se njihova uporaba zabranjuje u zatvorenim prostorijama, prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca;

- Pirotehnička sredstva kategorije F3 čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Mogu se prodavati (osim petardi i redenika iz kategorije F3) od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba je dozvoljena (osim petardi i redenika iz kategorije F3) građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, dok se njihova uporaba zabranjuje u zatvorenim prostorijama, prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorija F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1, koja će se koristiti za potrebe spašavanja ljudi i životinja te u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama, kao i u kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivredi i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine osobama koje su prilikom kupnje dužne priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se predmetna pirotehnička sredstva kupuju ili dokaz o posjedovanju plovila pri kupnji pirotehničkih sredstava iz kategorije P1.

Napomena: Najveća novina novog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja je da građani mogu posjedovati do dva kilograma neto mase pirotehničkih sredstava kategorije F1, F2 i F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3) te isključivo za osobnu uporabu preko državne granice u razdoblju od 15. prosinca do 8. siječnja mogu unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) navedenih kategorija (osim petardi i redenika iz kategorije F3).

Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena. Stoga građane želimo podsjetiti na odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

- Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe čak do 80.000 kuna.

- Propisana je i novčanom kazna u iznosu od 1000 do 3000 kuna za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

- Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, skrećemo pozornost i na Zakon o oružju, posebno u dijelu koji se odnosi na nabavu, držanje, nošenje i ustupanje oružja drugom na uporabu.

Operativno djelovanje policije u vrijeme akcije „Mir i dobro“

Policijski službenici će na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije sisačko-moslavačke. Ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno zakonskim odredbama, sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu biti će podnesen optužni prijedlog.

U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, kako na prometnicama na kojima dolazi do prometnih zastoja, tako i na graničnim prijelazima, na kojima će se posebna pozornost obratiti upravo na suzbijanje nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski službenici će kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, a sve kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, naročito od improviziranih naprava kućne izrade.  

Apel policije !

S obzirom da najveće opasnosti građanima prijete na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije "Mir i dobro" te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana. Stoga savjetujemo:

  • kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati 
  • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite 
  • petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima
  • kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama 
  • pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kada je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja 
  • važno je preventivno reagirati kako bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća 
  • budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružjem, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima 
  • djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju 
  • najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti na ljepši, ugodniji i prije svega svečaniji način.   

 

Ujedno podsjećamo na kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji te ih predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.