I SISAČKI UČENICI SEDMIH RAZREDA OD DANAS SU NAUČILI "ŽIVJETI ŽIVOT BEZ NASILJA"

Photo PU_SiM/Vijesti/viktorovac 2014/žžbn1.jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

U prostorijama Osnovne škole Viktorovac u Sisku sisački su učenici sedmih razreda, i to osnovnih škola Viktorovac  te Komarevo, aktivno sudjelovali u interaktivnoj radionici a odmah potom i edukativno-umjetničkom programu, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta  "Živim život bez nasilja".
 

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva Status „M“ i  Riječi/Prave/Predstave partnerski su se, kroz aktivnosti spomenutog projekta odnosno kroz preventivni rad ciljano fokusiran na „sedmaše“ diljem Republike Hrvatske,  usmjerili ka sprečavanju nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima, te izgradnji kulture nenasilja i tolerancije.

PU sisačko-moslavačka, četvrta u nizu uprava koja ove školske godine provodi  aktivnosti u sklopu nacionalnog  preventivnog projekta,  svoje je učenike sedmih razreda provela kroz, mladima prilagođene interaktivne radionice uz stručno vodstvo policijskih službenika za prevenciju Slavka Jerkovića i Srećka Pejnovića.

Ispravne odgovore na pitanja o nenasilju, toleranciji  i nediskriminaciji, nepogrješivo su znali učenici iz Siska. U tome ih je, u  smislu poticanja  na odabir društveno prihvatljivih načina ponašanja koji ne podrazumijevaju nasilje, diskriminaciju i netoleranciju već sve nabrojano  snažno osuđuju, proveo na  zanimljiv način u formi kviza postavljajući pitanja i nudeći ispravne i neispravne odgovore, Mislav Mihael Mandir predstavnik nevladine organizacije "Status M". Kvizom je potvrđeno da gotovo svi  mladi odabiru one  odgovore  koji predstavljaju ispravne životne odluke, pozitivne stavove i potvrđuju društvenu odgovornost naših mladih

Prilikom izvedbe edukativne predstave naziva "Nasilje, za nasilje nema opravdanja" u režiji glumca Zijaha Sokolovića glumci su kroz neposrednu komunikaciju s učenicima prenijeli znanja o svim oblicima nasilja u smislu njegovog prepoznavanja i prijavljivanja ali i potakli na brojne mogućnosti nenasilnog rješavanja sukoba.

Uz koordinatoricu cjelokupne manifestacije, ravnateljicu škole i voditeljicu županijskog stručnog vijeća školskog preventivnog programa u osnovnim školama Bogdanku Prelošćan, podršku ovim preventivnim aktivnostima pružila je  i Marijanka Kovačević iz Centra za žene Adela iz Siska.