U Hrvatskoj Kostajnici provedena kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

Photo PU_SiM/Vijesti/2015/Akcija oružje - HK/OruzjeHK.jpg

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Danas, 27. svibnja  s početkom u 10 sati na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Hrvatskoj Kostajnici, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su uz podršku Ravnateljstva policije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te lokalne zajednice, proveli preventivnu aktivnost koja je imala za cilj upoznati javnost s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju.

Jednako tako, cilj ove kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ je potaknuti, ali i pozvati građane na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg nezakonito posjeduju. Navedeni ciljevi su usklađeni sa strateškim ciljevima Europske unije.

Tako je današnjom kampanjom u Hrvatskoj Kostajnici prezentiran rad policije, a posebno rad robota Teodora i službenog psa za detekciju eksploziva.

Održana je i interaktivna radionica za djecu Dječjeg vrtića Krijesnica iz Hrvatske Kostajnice, na kojoj su djeca uz kreativno vodstvo naučila sve o opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Uz vrtićku djecu u kampanji su sudjelovali i učenici Srednje škole Ivana Trnskog i Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice te učenici Osnovne škole Katarina Zrinska iz Mečenčana. Na taj je način u kampanji bilo aktivno oko 170 djece i mladeži.

Djeca su na ovaj način poslala svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja, kao i opasnostima koje prijete od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, čime su postignuti i neki od ciljeva kampanje, a to je senzibilizacija djece o opasnostima od oružja, a posredstvom djece, i njihovih roditelja.

Pored navedenog, provedbi kampanje su se pridružili i partneri Policijske uprave, i to:  Hrvatski centar za razminiranje Sisak, Aersoft  klub Petrinja, Lovački savez Sisačko-moslavačke županije, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica, čiji su predstavnici provodili različite aktivnosti i interaktivne radionice ili su se na neki drugi način uključili i dali svoju podršku u provedbi i promoviranju aktivnosti iz kampanje „Manje oružja, manje tragedija".

Podršku ovoj današnjoj kampanji svojim su dolaskom u Hrvatsku Kostajnicu dali župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, profesorica Marija Ivanković iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović, načelnica Općine Majur Klementina Karanović, dok su načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber ponovno pozvali građane da bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju ilegalna ubojita sredstva, pritom naglasivši da oružje i eksplozivna sredstva građani ne donose sami u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da namjeru za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i ubojita sredstva preuzeti.

Da današnja kampanja nije ostala bez odjeka potvrđuju i dragovoljne predaje minsko-eksplozivnih sredstava koje su građani predali policiji u Hrvatskoj Kostajnici, i to: četiri ručne bombe, 500 komada raznog streljiva, jedna mina, četiri električna detonatora, jedan spremnik za automatsku pušku i jedno topničko zrno.