Obilježena 23. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Photo PU_SiM/glina 2014/glina9.jpg

Foto:  PU sisačko-moslavačka 

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, danas je u Glini svečano obilježena 23. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline.

Obilježavanju 23. obljetnice, uz branitelje i mještane Gline te roditelje poginulog policajca Tomislava Roma, bili su nazočni: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Zoran Vasić te saborski zastupnik Ivan Šantek, izaslanici Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije za operativne zadaće Alenko Ribić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja, potom izaslanica ministra branitelja Mirela Buterin, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije Ivan Nekvapil, gradonačelnik grada Gline Milan Bakšić s članovima Gradskog vijeća Grada Gline, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te građani i građanke Gline.

Samo obilježavanje ove 23. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, u čiju je čast održana i 9. memorijalna utrka „Tomislav Rom“, a u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko te sve branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće i ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini.

Sjedinjeni u molitvi i vjeri, Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi svetog Ivana Nepomuka vodio je vojno-policijski kapelan don Milenko Majić.

Svečani program u Hrvatskom domu u Glini započeo je minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu, nakon čega je gradonačelnik grada Gline svojim govorom pozdravio nazočne.

Tijekom programa iznesena je kronologija događaja kojom se nazočne prisjetilo na 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije na Policijsku postaju Glina izvršile oružani napad. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Glina te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, šest policajaca je teže ili lakše ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci uporno i hrabro branili četiri sata, 16-ero ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski zatvor.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 20-ak minuta su držali zaposjednutom glinsku Policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili pripadnici ATJ Lučko i Policijske uprave sisačko-moslavačke te postrojbe Zbora narodne garde.

Program je izvođenjem prigodnih pjesama hrvatskih pisaca upotpunila akademska umjetnica Antonia Šašo.