Uvodna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“

Photo PU_SiM/Vijesti/2017/srpanj/dvor/sisak05a_mala.jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

U Dvoru je u utorak, 4. srpnja, održana Uvodna konferencija projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Naime, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. godine potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe spomenutog projekta. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.

Ovim će se projektom u Sisačko-moslavačkoj županiji razminirati ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi gotovo 4.600 eura, od čega s 3.867 eura financira Europska unija, dok će ostatak biti financiran sredstvima iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zatim državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić, načelnik općine Dvor Nikola Arbutina i drugi.

Pozdravnim govorom okupljenima se obratio načelnik Općine Dvor koji je istaknuo da će općina Dvor ovim projektom dobiti 15 kilometara razminirane granice te da granica mora postati prednost, a ne mana.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje je naglasio da se od 2015. godine bilježi konstantni pozitivan trend porasta udjela europskih sredstava za razminiranje. Rekao je kako će se realizacijom ovog projekta uklonit 22 minska polja čime će se doprinijeti i stvoriti preduvjeti za bolju i učinkovitiju kontrolu državne granice te istaknuo kako će razminiranje obavljati 26 hrvatskih tvrtki za razminiranje, ukupno oko 200 pirotehničara.   

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU se u svom govoru osvrnuo na uštede u javnoj nabavi koje su se u dogovoru s Europskom unijom pretočile u sredstva namijenjena razminiranju, jer kako je između ostaloga naglasio „…ni jedna obitelj s malom djecom neće ostati tamo gdje nije razminirano“.

U svom obraćanju okupljenima župan Sisačko-moslavačke županije podsjetio je kako je Sisačko-moslavačka županija, uz Ličko-senjsku, najzagađenija minsko sumnjivim sredstvima te kako ima preko 75 kilometara kvadratnih sumnjivih područja. „Razminiranjem će se stvoriti sigurnost ljudima i policajcima kako bi mogli kontrolirati pogranično područje“ rekao je Žinić.

U ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prisutne je pozdravio pomoćnik ministara Damir Trut.  Rekao je kako razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji zasigurno predstavlja jedan od prioriteta Republike Hrvatske na polju sigurnosti. „Realizacija ovog projekta od izuzetne je važnosti i graničnoj policiji Policijske uprave sisačko-moslavačke, zbog kvalitetnijeg nadziranja tog dijela državne granice.  Samim time, i razina ukupne sigurnosti diže se na višu razinu, što je bitno ne samo za lokalno stanovništvo i kao preduvjet gospodarskom razvoju ovog dijela Hrvatske, već i zbog uspješnog ispunjenja naših obaveza u primjeni schengenskih standarda. Čuvanje nacionalnih granica, a u ovom slučaju i vanjskih granica Europske unije, prioritetno je pitanje u odnosu na globalne prijetnje današnjice, a održavanje stanja sigurnosti na što višoj razini, moguće je jedino uz usklađeno djelovanje svih javnih službi koje su integralni dio sustava sigurnosti“ istaknuo je, između ostaloga, pomoćnik ministra Trut.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasio kako je prepoznata sigurnost državne granice i žitelja općine Dvor, dok je ministar poljoprivrede u svom obraćanju rekao kako je razminiranje potrebno poljoprivredi i svim stanovnicima područja Dvora te naglasio da za razminiranje mora biti dovoljno novca svake godine.

Na kraju konferencije voditeljica projekta Gabrijela Subašić prezentirala je projekt „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“.