Educirani roditelji - cyberbullying

Photo PU_SiM/Vijesti/2014/ciber2.jpg

Jučer, 5. ožujka policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske postaje Sisak održali su predavanje na temu „Nasilje putem interneta“ roditeljima učenika četvrtog razreda Osnovne škole Ivan Kukuljević u Sisku. Predavanju je nazočilo 50-ak roditelja koji su aktivno sudjelovali, a nakon toga i komentirali poznate im događaje. Predavanjem je

 Foto: Ilustracija

Jučer, 5. ožujka policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske postaje Sisak održali su predavanje na temu „Nasilje putem interneta“ roditeljima učenika četvrtog razreda Osnovne škole Ivan Kukuljević u Sisku. Predavanju je nazočilo 50-ak roditelja koji su aktivno sudjelovali, a nakon toga i komentirali poznate im događaje. Predavanjem je roditeljima ukazano da se djeca nalaze u vrtlogu svih tih modernih čuda, mladi se lako izgube i ne prepoznaju dobro od lošega. Stoga danas često možemo vidjeti kako mladi svađe i nesuglasice prenose u virtualni svijet pa doživljavaju ili provode nasilje na internetu.

Osim navedenog roditelji su upoznati s najčešćim oblicima cyberbullyinga , a to je širenje glasina o žrtvi, prijetnje putem SMS poruka ili e-pošte, zlostavljanje putem chata te slanje pornografskih ili uvredljivih fotografija, odnosno izravnim napadom i napadom preko posrednika, a upoznati su i sa potrebom većeg nadzora koje internetske stranice posjećuje dijete i kako uopće provodi vrijeme „online“. Potrebno je razgovarati s djetetom o privatnosti i objasniti mu zašto nije dobro dijeliti privatne podatke putem mreže, čak ni s prijateljima.

Najčešća pitanja roditelja odnosila su se na radnje koje bi trebali poduzeti prilikom otkrivanja zlostavljanja putem interneta ili SMS-a, kao i način postupanja prema djetetu koje je izloženo nasilju, te im je ukazano da prije nego što slučaj prijave, roditelji bi trebali o tome razgovarati sa dijetom i objasniti mu zašto to čine.

Nadalje, tijekom predavanja roditelji su upoznati s kaznama za zlostavljače kao i da društvo danas uvelike određuje norme njihovog ponašanja, te se loše odnose prema drugima i ne cijene ništa što im je dano. Ovo su pitanja koja si svakoga dana moramo postavljati želimo li bolji svijet. Bolji svijet bez nasilja, bolji svijet kojim vladaju budući sretni i nasmijani ljudi. Naši će mladi izrasti u sretne i dobre ljude samo ako budu rasli u sretnom i zdravom okruženju, bez zla i bez nasilja.