Izdavanje pograničnih propusnica prema Sporazumu RH i BiH

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/PogranicnaPropusnica.jpg

Na osnovu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sklopljenog 2003. godine, u svim policijskim upravama i postajama u pograničnom području uz zajedničku državnu granicu dviju zemalja, a koje imaju upravne poslove, započelo je 6. svibnja izdavanje pograničnih propusnica.

Foto: Ilustracija

Na osnovu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sklopljenog 2003. godine, u svim policijskim upravama i postajama u pograničnom području uz zajedničku državnu granicu dviju zemalja, a koje imaju upravne poslove, započelo je 6. svibnja izdavanje pograničnih propusnica.

Prema navedenom Sporazumu, pravo na pograničnu propusnicu u Hrvatskoj imaju svi hrvatski državljani s prebivalištem u pograničnom području s Bosnom i Hercegovinom, odnosno u području uz zajedničku državnu granicu u dubini od pet kilometara, pa tako na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, građani koji ispunjavaju uvijete Iimaju mogućnost podnijeti zahtjev za izdavanje navedene propusnice  u Policijskim postajama Novska, Hrvatska Kostajnica, Dvor i Gvozd.

Pogranična propusnica dopušta njezinom nositelju prijelaz državne granice na graničnim prijelazima za pogranični promet, navedenima u propusnici, te na prijelaznim mjestima upisanima u propusnici, kao i neprekidni boravak na području druge zemlje potpisnice Sporazuma do 7 dana, koji se uz odobrenje nadležnih tijela uključenih zemalja može produljiti do 30 dana. Osoba koja traži upis prijelaznog mjesta u pograničnu propusnicu mora priložiti dokaz o opravdanosti prelaska državne granice na određenom prijelaznom mjestu. Riječ je o, primjerice, slučajevima kada osoba ima poljoprivredno zemljište u pograničnom području ili joj je to najkraći put do posla ili škole koja se također nalazi u pograničnom području BiH.

Cijena pogranične propusnice, koja se izdaje s rokom važenja od 5 godina, iznosi 60 kuna. Djeca mlađa od 14 godina mogu biti upisana u pograničnu propusnicu jednog ili oba roditelja, ili skrbnika. Međutim, na zahtjev roditelja ili skrbnika, može se izdati i zasebna pogranična propusnica djetetu u dobi od 5 do 14 godina.

Bez obzira na predstojeće sklapanje novog Sporazuma o pograničnom prometu između dviju država, pogranične propusnice izdane prema važećem Sporazumu važit će do datuma koji je na njima upisan kao datum isteka roka važenja, odnosno pet godina od dana izdavanja.