NAJAVA: Obilježavanje 25. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika u mjestu Struga Banska

Photo PU_SiM/struga/ss1.jpg

U sjećanje na poginule hrvatske redarstvenike i ove će godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijske uprave sisačko-moslavačke, dana 26. srpnja u mjestu Struga Banska biti obilježena 25. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika. Ovo je okupljanje prisjećanje na tragične događaje  

Foto:  Ilustracija

U sjećanje na poginule hrvatske redarstvenike i ove će godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijske uprave sisačko-moslavačke, dana 26. srpnja u mjestu Struga Banska biti obilježena 25. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika.

Ovo je okupljanje prisjećanje na tragične događaje koji su se u tom mjestu dogodili 26. srpnja 1991. godine kada je deset hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke, poginulo pružajući otpor velikosrpskom agresoru.

Naime, u drugoj polovici srpnja 1991. godine pobunjeni su Srbi nakon mjeseci provokacija, potpomognuti sa JNA, počeli akciju kodnog imena „Žaoka“, izvodeći niz minobacačkih napada na pounjska sela općine Dvor. Neprijatelji su u svojim zločinačkim napadima zlostavljali, ubijali i proganjali tamošnje stanovništvo.

Odupirući se daleko nadmoćnijem neprijatelju i braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginulo je deset pripadnika MUP-a RH, dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: MILE BLAŽEVIĆ – ČAĐO i MILE PUŠIĆ te osmorica pripadnika PU zagrebačke: DAVOR VUKAS, BRANKO VUK, IVICA PERIĆ, ŽARKO GUNDIĆ, ŽELJKO FILIPOVIĆ, MLADEN HALAPA, ZORAN ŠARONJA i GORAN FADLJEVIĆ.

Žrtvujući vlastite živote, policajci Mile Blažević - Čađo i Željko Filipović su eksplozivnom napravom onesposobili neprijateljski kamion na kojemu su bili topovi i dio napadača uz kamion, što se pokazalo ključnim u obrani mjesta.

Obilježavanje ove 25. obljetnice biti će održano u Strugi Banskoj u utorak, 26. srpnja, prema sljedećem programu:

9.15 sati – dolazak uzvanika

9.30 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim redarstvenicima

               – prigodni program