Sezona izvođenja poljoprivrednih radova - traktori i priključna vozila na cestama

Photo PU_SiM/Vijesti/2010/traktori.jpg

Očekujući pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama svih kategorija policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdobljukada nastupa i sezona izvođenja poljoprivrednih radova,

Foto: Ilustracija

Očekujući pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama svih kategorija policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdoblju kada nastupa i sezona izvođenja poljoprivrednih radova, kroz preventivno, ali i represivno djelovanje u cestovnom prometu provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Naime, u ukupno 38 prometnih nesreća u kojima su tijekom 2012. godine, sudjelovali vozači traktora i njihovi putnici, vidljivo je da je u odnosu na 2011. godinu kada je evidentirano 39 prometnih nesreća broj prometnih nesreća manji za jednu nesreću. U tim prometnim nesrećama u 2012. godini evidentirano je 16 nesreća s povrijeđenim osobama u kojima su teže ili lakše ozlijeđena 34 sudionika, što je za dvije nesreće manje u odnosu na 2011. godinu kada je evidentirano 18 nesreća u kojima su ozlijeđene 24 osobe.Nadalje, u 2012. godini evidentirane su 22nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta, što je u odnosu na 2011. godinu kada je evidentirana 31 prometna nesreća s materijalnom štetom, poboljšanje.

U prometnim nesrećama je prošle godine pod utjecajem alkohola sudjelovalo 11 vozača traktora. Po tri alkoholizirana vozača evidentirana su na području Kutine i Hrvatske Kostajnice, po dva na području Siska i Petrinje, a na području Novske jedan alkoholizirani traktorist.   

Unatoč tome što statistički pokazatelji za 2013. godinu u odnosu na 2012. godinu pokazuju određeno poboljšanje u ukupnom broju prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora i njihovi putnici, u prvom tromjesečju 2013. godine nastavljen je trend sudjelovanja vozača traktora u prometnim nesrećama gdje su isti sudjelovali u pet prometnih nesreća.

Upravo zato će policijski službenici ove Policijske uprave će provodeći niz mjera i aktivnosti usmjeriti pozornost upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Tako će pojačano nadzirati, prije svega prekršaje upravljanja pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, tehničku ispravnost te upravljanje neregistriranim i neosiguranim traktorima i kao i njihovih priključnih vozila te prijevoz osoba tim vozilima.

Posebna će pozornost biti obraćena na vozače traktora koji prilikom uključivanja u promet sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom ne uklanjaju blato i druge tvari s kotača te time ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu.

Kaznene odredbe za najčešće prekršaje vozača traktora i radnih strojeva
 
- Novčanom kaznom od 5 000 do 15 000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita)

- Novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor

- Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole

- Novčanom kaznom od 1 000 kuna kaznit će se također vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koji nema ispravne gume, propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje ili uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila.

Skrećemo pozornost i upozoravamo ostale vozače na ovu kategoriju sudionika u prometu, pošto na našim prometnicama zbog obavljanja proljetnih poljoprivrednih radova u zadnje vrijeme već prometuje povećan broj traktora i radnih strojeva.