Obilježena 21. obljetnica pogibije policajaca u Strugi Banskoj

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/Struga Banska 2012.jpg

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslovačke danas je u mjestu Struga Banska nadomak Dvora na Uni obilježena 21. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području općine Dvor i tragične pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika. Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja i podsjeti

Foto: MUP RH

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslovačke danas je u mjestu Struga Banska nadomak Dvora na Uni obilježena 21. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području općine Dvor i tragične pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika. Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja i podsjeti na tragične događaje koji su se dogodili na ovom području prije 21 godinu kada je srpski agresor započeo niz minobacačkih napada na mjesta Dvorskog Pounja. Braneći mještane i civile, u sukobima sa srpskim ekstremistima, 26. srpnja 1991. godine, na oltar Domovine svoje živote položila su desetorica pripadnika MUP-a RH- dvojica pripadnika PU sisačko-moslovačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Nakon što su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće podno spomen - obilježja podignutog njima u čast, prigodnim govorima prisutnima su se obratili: izaslanik i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, načelnik PU sisačko-moslovačke Marko Rašić te član savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Sisačko-moslovačke županije Ivica Pandža.

Izrazivši zahvalnost i pijetet istinskim herojima, poginulim hrvatskim redarstvenicima koji su svoje mlade živote dali za sve nas, za Domovinu Hrvatsku, načelnik PU sisačko-moslovačke Marko Rašić, u svome govoru, između ostalog je istaknuo kako „patnje koje su oni proživjeli, ali i junačka hrabrost koju su iskazali, sve nas obvezuju da svakodnevno širimo istinu o Domovinskom ratu te da svoju službu obnašamo časno i savjesno, njima na slavu i ponos“.

Ivica Pandža, član savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Sisačko-moslovačke županije, i sam sudionik Domovinskog rata, podsjetio je na sve činjenice i bol koju su policajci i mještani tog tragičnog dana proživljavali, ali i junačku hrabrost koju su iskazali.

Zahvalivši u ime ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, cjelokupnog Ministarstva, kao i u svoje osobno ime svima nazočnima, a prije svega obiteljima poginulih hrvatskih redarstvenika, njihovim prijateljima i kolegama koji su se danas ovdje okupili, izaslanik i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković u svome je govoru između ostalog naglasio kako „protok vremena nije ugasio sjećanje na žar hrabrih redarstvenika PU zagrebačke i sisačko- moslavačke koji su ovdje srčano branili svoju Domovinu i do zadnjega daha pružali otpor agresoru“. Ističući kako su u temelje naše mlade Domovine ugrađeni njihovi životi kao nemjerljiv doprinos njezinoj obrani i stvaranju, zamjenik Tonković je naglasio kako je nemjerljiva ratna uloga desetorice poginulih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije kao jedine institucije koja je tada bila u stanju organizirati obranu. „Oni se nisu povukli, već hrabro išli dalje te nas na taj način zadužili da u novo, europsko razdoblje Hrvatske uđemo na temelju onoga što su sanjali, za što su se borili i za što su pali. U europsku budućnost Hrvatske ulazimo klanjajući se žrtvi onih koji tu budućnost nisu dočekali, klanjajući se uspomeni na njih, koja kao trajno sjećanje živi u srcima njihovih obitelji i koja nas obvezuje, da tu novu budućnost Hrvatske živimo časno i odgovorno. Budimo onda i mi, poštovane dame i gospodo, i u ova današnja vremena, na drugačiji način teška vremena, strpljivi, odvažni, odlučni, hrabri i jedinstveni, kao što su naši redarstvenici tada bili“, na kraju govora kazao je zamjenik Tonković, zahvalivši pri tom i svim ostalim obiteljima koje su pretrpjele teško zamislive žrtve u ratu kao i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za našu slobodu.

Komemorativnoj svečanosti, uz mnoštvo okupljenih mještana, predstavnika obitelji poginulih policajaca, predstavnika državnih i lokalnih vlasti, Ministarstva obrane, pravosuđa te Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz zamjenika ministra unutarnjih poslova te načelnika PU sisačko- moslovačke, u ime MUP-a nazočili su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez te izaslanstvo PU zagrebačke.

Svečani program komemoracije, izvodeći hrvatsku himnu „Lijepu našu“ i niz domoljubnih, zavičajnih pjesama svojim nastupom je uveličalo Kulturno umjetničko društvo „Pounjski pleter“ iz Dvora.

Na kraju komemoracije, molitvu za poginule hrvatske redarstvenike predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac.