„Dani otvorenih vrata“ u kutinskoj policijskoj postaji

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/KT_DanOtvVrata/GoreLijevo.jpg

Foto:  PP Kutina

Kutinski su policajci i ove godine tijekom mjeseca svibnja kroz „Dane otvorenih vrata PP Kutina“ u svoje službene prostorije primili školarce s kutinskog područja te im pobliže opisali rad i djelovanje policije.

Tako su „Dane otvorenih vrata“ organizirali i proveli kontakt policajci u suradnji s policijskim službenicima kutinske prometne policije, a u posjet su im došli učenici iz sve četiri kutinske osnovne škole, djeca iz dječjih vrtića te učenici Osnovne škole Banova Jaruga i njenih područnih škola, zajedno sa svojim učiteljima i odgajateljima, a ukupno ih je bilo oko 470.

Dolaskom u prostorije PP Kutina policajci su djecu dočekali u holu zgrade te ih ukratko upoznali s poslovima koje obavlja policija, rekli kako im sve policija može pomoći, kako mogu prepoznati policajca bez odore te kako se sigurno kretati u prometu. Nakon kratkog izlaganja svi su zajedno krenuli u obilazak zgrade, počevši od prostorija operativnog dežurstva, gdje su im pokazane radio-veze, telefoni i terminali za koje im je objašnjeno kako policija u njima ima podatke o njihovim roditeljima i njima samima. Također su na monitoru vidjeli i prostorije za zadržavanje, u koje su se nakon završenog razgledavanja operativnog dežurstva i uputili.

Kada su kriminalistički tehničari bili slobodni neke su grupe mogle razgledavati i njihove radne prostorije, pa su tako vidjeli kako tehničari koriste prah kao magiju. Naime, djeca su na praznom papiru ostavljala otiske svoje ruke, a onda je krim. tehničar "čarobnim kistom" učinio da se otisci pojave. Naravno, bili su oduševljeni.

Nakon obilaska zgrade krenuli su i u obilazak garaža u kojima su vidjeli policijska vozila i motocikle. Naravno oduševili su ih motori na koje su mogli sjesti te staviti motorističke kacige na glavu i upaliti bljeskalice.

Vozilo „presretač“ je također bilo zanimljivo te su uslijedila i pitanja poput: „Koliko on brzo vozi?  Je li vam nekada netko pobjegao?“ i sl.

Vidjeli su i specijalno policijsko vozilo “maricu“, u koju su ušli, te su poneki s unutarnje strane probali otvoriti vrata, no nakon više pokušaja ostali su razočarani kako ih ne mogu otvoriti.

Nakon završenog razgledavanja djeca su na poklon dobila bojanku s crtežima na kojima su neka obilježja policije, a kao sjećanje na posjetu i druženje s policajcima.

Na kraju su na obostrano zadovoljstvo svih dogovoreni susreti i dogodine.