Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Photo PU_SiM/Vijesti/2010/zivimZivBezNasilja/slika1.jpg

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog. Naime, taj su dan 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama u znak sjećanja na likvidaciju sestara Mirabel, Patriu, Minervu i Mariju Teresu, političke aktivistkinje u Dominikanskoj Republici, koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine smaknuo diktator Rafael Trujillo.

Većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana zbog straha od prijavljivanja nasilnika. Policijski službenici i pripadnici  nevladinih organizacija ističu da se vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika. Pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 posto slučajeva ubojstava žena u svijetu izvršitelji bili njihovi partneri.

Uvažavajući navedene činjenice, Odjel prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije pokrenuo je  inicijativu  povodom obilježavanja  Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama, nastavno na prošlogodišnju uspješnu kampanju „Živim život bez nasilja“. Svrha informativno-edukativnih aktivnosti je ukazati na pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobno poštivanje spolova te unaprjeđenje odnosa među spolovima kroz senzibiliziranje mladih, ali i ostalih građanki i građana za vrijednosti nenasilja i rodne ravnopravnosti.

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke policijski službenici su s učenicima jedne osnovne i srednje škole u Sisku održali tematske radionice i predavanja na temu prevencije nasilja u obitelji, prevencije nasilja nad ženama i prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Jednako tako su u suradnji s tijelima i službama koje se bave problematikom nasilja proveli i niz drugih aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti sa svim oblicima nasilja .