Ljetno računanje vremena: Prestanak obveze kratkih svjetala danju

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/Nove/Svjetla.jpg

U noći sa 29. na 30. ožujka (subota na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena i tim datumom prestaje i obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), člankom 102. propisano je da: na motornim vozilima za vrijeme

Foto: Ilustracija 

U noći sa 29. na 30. ožujka (subota na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena i tim datumom prestaje i obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), člankom 102. propisano je da:

  • na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena,
  • na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine,
  • novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Prema odredbi članka 1. Uredbe o računanju vremena (NN 5/12) ljetno računanje vremena u 2014. godini počinje 30. ožujka u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s.

Također, prema članku 2. ljetno računanje vremena u 2014. godini završava 26. listopada u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.

Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Uz dolazak ljepšeg vremena i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozači ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju voditi više računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.