Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Photo PU_SiM/trgovanje ljudima1.jpg

 Foto:  PU sisačko-moslavačka

U sklopu Preventivne akcije "ZAJEDNO" usmjerene na spriječavanje trgovanja ljudima, 16. listopada od 9 do 12 sati, na Gradskoj tržnici “Kontroba“ u Sisku obilježen je Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima, na kojem su osim policijskih službenika Policijske uprave sisačko-moslavačke sudjelovali i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa u Sisku, Centra za socijalnu skrb i voditeljica Centra za žene Adela.

Policijski službenici i volonteri Crvenog križa građanima su dijelili  promidžbene i edukativno-informativne materijale upozoravajući ih na problem trgovanja ljudima i mjere zaštite.

Uz bogato opremljeni info pult s promo materijalima, bila je postavljena ženska lutka koja je simbolizirala zatočenu i ozlijeđenu osobu, dok su se tijekom cijele akcije putem video zida  prikazivali  kratki filmovi  „Dvije djevojčice“ i „Kasia“ .

Cilj akcije je da se u suradnji s nadležnim institucijama podigneo svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Uz slogane „TO SE DOGAĐA SAMO DRUGIMA ?„ i “ ZAUSTAVIMO TRGOVANJE LJUDIMA“,  želi se da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

U suradnji s partnerima, a vezano za akciju koja će trajati do 31. prosinca, aktivnosti će se i dalje nastaviti  predavanjima u srednjim školama učenicima trećih i četvrtih razreda.

Građani su dobili informacije o institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć žrtvama trgovanja ljudima, kao i savjete kako zaštititi sebe i svoje bližnje da ne postanu žrtve takvih djela. Građani su također bili zadovoljni načinom prezentacije i sa zadovoljstvom su pristali na anonimno anketiranje.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima prvi je puta obilježen 2007. godine,a na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta.