Operativna akcija "Mir i dobro"

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/Nove ilustracije/Mir i dobro.jpg

Kao i proteklih godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“, koju će Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine. Ova operativna akcija provodi se radi ostvarivanja dobrog stanja javnog

Foto:  Ilustracija

Kao i proteklih godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“, koju će Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine.

Ova operativna akcija provodi se radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu razne pirotehnike za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade, te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

Podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“, koja se provodila od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine, ozlijeđene su četiri osobe, tri teže i jedna lakše. Teške tjelesne ozljede zadobila su dva djeteta i jedan maloljetnik, dok je jedna punoljetna osoba lakše ozlijeđena. Najveći broj ozljeda nastao je u obiteljskom okruženju i u slučajevima kada su se djeca nalazila u društvu odraslih osoba.

Tijekom prošlogodišnje akcije je oduzeto pet komada oružja, 363 komada raznog streljiva i 0,2 kilograma eksploziva.

Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava utvrđena su četiri prekršaja, zbog čega su prijavljene četiri osobe te su evidentirana tri kaznena djela iz ove domene, za što su protiv tri osobe podnesene kaznene prijave. 

Zakonska regulativa o vrstama te prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se u osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I i pirotehnička sredstava razreda II i III.

- Pirotehnička sredstva razreda I čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada;

- Pirotehnička sredstva razreda II čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima;

- Pirotehnička sredstva razreda III čine pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

 

Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena. Stoga građane želimo podsjetiti na odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

1. pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima osobama starijim od 14 godina

2. pirotehnička sredstva IIi III razreda, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina

3. uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba i to u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava razreda II i III izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva u nedozvoljenom razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca koriste u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, za koje je prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 1000 do 5000 kuna.

Operativno djelovanje policije u vrijeme akcije „Mir i dobro“

Policijski službenici će na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije sisačko-moslavačke. Ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu biti će podnesen optužni prijedlog.

U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, kako na prometnicama na kojima dolazi do prometnih zastoja, tako i na graničnim prijelazima, na kojima će se posebna pozornost obratiti upravo na suzbijanje nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini Županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, a sve kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, naročito od improviziranih sredstava kućne izrade. 

Apel policije !

S obzirom da najveće opasnosti građanima prijete na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju protiv naših građana ne bi morali poduzimati represivne mjere, savjetujemo: 

  • kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati
  • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite
  • petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima
  • budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružjem, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima
  • djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju
  • najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti na ljepši, ugodniji i prije svega svečaniji način.  

 

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji te ih predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.