Savjeti sudionicima u prometu uoči i tijekom uskrsnih blagdana

Photo PU_SiM/vijesti/2010/autopolicsirena.jpg

Praćenjem stanja sigurnosti u prometu svake je godine vidljivo da se tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju

Foto:  Ilustracija

Praćenjem stanja sigurnosti u prometu svake je godine vidljivo da se tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa na cestama i graničnim prijelazima očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u petak, 30. ožujka te u jutarnjim satima u subotu, 31. ožujka, kao i poslijepodne i navečer na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja i to na glavnim prometnim i tranzitnim pravcima, na autocesti A3 (Bregana - Zagreb - Lipovac) te na državnim cestama D-36 (Sisak – Popovača), D-45 (Kutina - Virovitica), D-30 (Velika Gorica – Petrinja - Hrvatska Kostajnica), D-47 (Lipik - Novska - Jasenovac - Hrvatska Dubica - Hrvatska Kostajnica - Dvor) i D-37 (Sisak - Petrinja - Glina).

Istovremeno se, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise. Stoga će ova Policijska uprava posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacijom rada i usmjeravanjem službe biti će osigurana vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, tako da će se nadzirati svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge i dr.).

Međutim, aktivnost prometne policije samo je jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem preventivno-represivnih mjera policije.

Stoga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa

Posebno apeliramo na vozače da:

  • prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme
  • posebice napominjemo da je na većini autocesta i državnih cesta, sukladno  Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), na snazi obveza korištenja zimske opreme do 15. travnja
  • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  • na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore
  • vežu se sigurnosnim pojasom
  • pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
  • poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom)
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja
  • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša) povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put
  • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, u blizinama vjerskih objekata, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima i slično, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Sretan Uskrs te mirne i sigurne blagdane želi Vam Policijska uprava sisačko-moslavačka