Apel vozačima u prometu

Photo PU_SiM/Vijesti/2012/Nove ilustracije/Policija.jpg

U 2015. godini je u odnosu na 2014. godinu zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 18,7% (2015. - 13 prometnih nesreća, a 2014. - 16), a smanjen je i broj smrtno stradalih osoba za 25% (2015. – 15 poginulih osoba, a 2014. – 20 poginulih). Međutim, u dosadašnjem djelu 2016. godine, unatoč već upućenim apelima, navedeni pozitivan trend nije nastavljen jer   

Foto:  Ilustracija

U 2015. godini je u odnosu na 2014. godinu zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za 18,7% (2015. - 13 prometnih nesreća, a 2014. - 16), a smanjen je i broj smrtno stradalih osoba za 25% (2015. – 15 poginulih osoba, a 2014. – 20 poginulih).

Međutim, u dosadašnjem djelu 2016. godine, unatoč već upućenim apelima, navedeni pozitivan trend nije nastavljen jer je evidentirano osam prometnih nesreća s poginulim osobama ( 2015. godine - 7) u kojima je smrtno stradalo 11 osoba (za tri osobe više u odnosu na 2015. godinu), uz napomenu da je broj teško ozlijeđenih osoba smanjen za sedam ( 2016. godine - 28, 2015. godine - 35 ), kao i da su prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama evidentirane na području PP Petrinja (3), PPrP Sisak (3), PP Novska (1) i PPrP Kutina (1).

Prema strukturi počinitelja prometnih nesreća s poginulim osobama, u 2015. godini 23,1% nesreća su skrivili mladi vozači (osobe do 24. godine), a i u dosadašnjem tijeku 2016. godine nastavljen je sličan trend, odnosno počinitelji prometnih nesreća s najtežim posljedicama su većinom osobe mlađe životne dobi, dok je najčešći uzrok teških prometnih nesreća nepropisna i neprilagođena brzina u kombinaciji s nepropisnim kretanjem kolnikom.

Iako je u dosadašnjem djelu ove, 2016. godine, na cjelokupnom području PU sisačko-moslavačke naglasak bio stavljen na postupanje prema počiniteljima prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i vožnje pod utjecajem alkohola, zabrinjava podatak da je broj alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama približno podjednako zastupljen u odnosu na isti period prošle godine te da je kod polovice alkoholiziranih vozača u nesrećama koncentracija bila veća od 1,5 promila.

S obzirom na naprijed navedeno, trenutno stanje sigurnosti cestovnog prometa nije na razini ciljeva zacrtanih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, odnosno daljnjeg smanjenja broja smrtno stradalih osoba.

S ciljem zaustavljanja nepovoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, opetovano apeliramo na sve sudionike u prometu, a naročito na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode trenutnim uvjetima na prometnicama, uz obvezu poštivanja zakonskih propisa, pri tom vodeći računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.

Također podsjećamo vozače mopeda, motocikla i bicikla na obavezu korištenja zaštitne kacige, a s obzirom na poljoprivredne radove i veći broj traktora na prometnicama, upozoravamo sve vozače da obrate pozornost i na ovu kategoriju vozila.

Ova Policijska uprava će u nadolazećem razdoblju dodatno pojačano poduzimati represivne aktivnosti usmjerene na činjenje prekršaja koji su najčešći uzročnici nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, a u prvom redu na prisutnost alkohola i droga kod sudionika u prometu te prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i poštivanja prednosti prolaska, kao i na korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilu te zaštitne kacige kod vozača mopeda, motocikla i bicikla.