Kutina: Otkriveni preprodavači duhana

Photo PU_SiM/Vijesti/2013/Duhan/Duhan-gl..jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas je u prostorijama Policijske uprave sisačko-moslavačke u Sisku, Rimska 19, održana redovna konferencija za medije na kojoj je gost bio voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave sisačko-moslavačke, Edin Ciriković.

Naime, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta te Policijske postaje Kutina proveli su višemjesečna kriminalistička istraživanja u vezi  kaznenih djela nedozvoljene trgovine.

Po nalozima Županijskog suda u Sisku su u subotu, 2. veljače, u Banovoj Jarugi pretražili dvije obiteljske kuće, dvorišne prostorije i tri automobila.

Pretragom kuće i teretnog automobila 57-godišnje žene pronađeno je i od nje oduzeto ukupno 103 kilograma i 400 grama duhana. Istraživanjem je utvrđeno da je duhan u siječnju kupila u Kutini od njoj nepoznate osobe, a sve s ciljem daljnje preprodaje na širem kutinskom području, iako je znala da je promet duhanom zabranjen i ograničen Zakonom o trošarinama.

Nadalje, pretragom dva osobna automobila i kuće kod 37-godišnjeg muškarca pronađeno je i od njega oduzeto ukupno 11 kilograma i 350 grama rezanog duhana. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se 37-godišnjak već duže vrijeme bavi nedozvoljenom trgovinom duhanom, a pronađeni duhan je također bio namijenjen za preprodaju na području Kutine.

Prilikom ove pretrage u dvorištu je pronađen i osobni automobil Mercedes C220 CDI, švicarskih nacionalnih oznaka, za kojeg je utvrđeno da ga je 37-godišnjak uzeo od svoga brata te se od listopada prošle godine njime koristio na teritoriju Republike Hrvatske, iako se ne nalazi u Švicarskoj u radnom odnosu, školovanju ili specijalizaciji, a nije ga prijavio carinskim tijelima Republike Hrvatske. Mercedes je također oduzet od 37-godišnjaka.

Zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljene trgovine protiv oboje osumnjičenih su podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini, dok će protiv 37-godišnjaka biti podnijeta i obavijest o počinjenom prekršaju Carinarnici Zagreb.