Operativna akcija „Mir i dobro“

Photo PU_SiM/Vijesti/eksploz_sredst.jpg

Kao i proteklih godina s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koju će i Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 14. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. godine.

Inače,"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već tradicionalno od 1993. godine organizira i provodi kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a osnovni i najvažniji cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Temeljem dosadašnjih iskustava opravdano je za očekivati kako će blagdansko raspoloženje i ove godine uzrokovati zlouporabu oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, što može rezultirati materijalnom štetom na privatnim i javnim objektima, lakšim i težim ranjavanjem građana, ali i ugrožavanjem njihovih života.

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja, te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebice improvizirajućih sredstava kućne izrade te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

PODACI PROŠLOGODIŠNJE AKCIJE "MIR I DOBRO"

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u razdoblju od  12. prosinca 2011. do 8. siječnja 2012. godine, postupajući po pojačanim mjerama i provodeći aktivnosti iz navedene akcije, policijski službenici na području Policijske uprave sisačko-moslavačke poduzeli su slijedeće:

- oduzeto je 38 komada oružja, 6 575 komada streljiva, 3,1 kg eksploziva te 86 komada eksplozivnih sredstava

- zbog nezakonitog posjedovanja ukupno su utvrđena 32 prekršaja, zbog čega je prijavljeno 28 osoba, a evidentirano je i šest kaznenih djela iz ove domene, za što je prijavljeno šest osoba

- zbog nezakonite uporabe oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava utvrđen je jedan prekršaj, zbog kojeg su prijavljene dvije osobe

- U vrijeme trajanja ove akcije na području Gvozda je zabilježeno jedno nestručno rukovanje i pucanje iz takozvanog mužara, kojom su prilikom 21-godišnjak i njegov 54-godišnji otac zadobili teške tjelesne ozljede u predjelu šaka i glave.

ZAKONSKA REGULATIVA O VRSTAMA TE PRODAJI I UPORABI PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA 

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima (NN 144/10), pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I i pirotehnička sredstava razreda II i III.

Pirotehnička sredstva razreda I čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji  eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

  Pirotehnička sredstva razreda II čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.

  Pirotehnička sredstva razreda III čine: rakete, fontane, vatromet kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena, te građane želimo podsjetiti na zakonske odredbe sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

  1. Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina.
  2. Pirotehnička sredstva II i III razreda, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.
  3. Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine.
  4. Pirotehnička sredstva II i III razreda, T1 i P1 mogu se prodavati osobama starijim od 18 godina.
  5. Pirotehnička sredstva III razreda mogu rabiti osobe starije od 18 godina i to od 27. prosinca do 1. siječnja.
  6. Uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i to tijekom godine od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava II i III razreda mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje je prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna. 

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II i III razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju  od 2.  siječnja  do 26.  prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od  1 000 do 5 000 kuna.


OPERATIVNO DJELOVANJE POLICIJE U VRIJEME AKCIJE "MIR I DOBRO"

Policijski službenici će na području cijele policijske uprave, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije.

U cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima sprječavanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini Županije, gradova i općina, predstavnika Biskupije, svih župa, ravnatelje obrazovnih ustanova kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.

APEL POLICIJE !

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju protiv naših građana ne bi morali poduzimati represivne mjere, još jednom pozivamo građane na suradnju te im savjetujemo:

  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima.
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i prije svega, svečanije.

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija Manje oružja – manje tragedija kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji i takva ubojita sredstva predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.