Priopćenje za javnost: Rok važenja osobnih iskaznica

Photo PU_SiM/forografije vijesti 2015/nova osobna mup1.jpeg

Pozivamo građane s prebivalištem na području Republike Hrvatske i starije od 18 godina da provjere imaju li važeću osobnu iskaznicu. Uvidom u službene evidencije ovog Ministarstva, odnosno evidenciju izdanih osobnih iskaznica, utvrđeno je kako velik broj građana posjeduje osobnu iskaznicu kojoj je protekao rok važenja.

Foto:  Ilustracija 

Pozivamo građane s prebivalištem na području Republike Hrvatske i starije od 18 godina da provjere imaju li važeću osobnu iskaznicu.

Uvidom u službene evidencije ovog Ministarstva, odnosno evidenciju izdanih osobnih iskaznica, utvrđeno je kako velik broj građana posjeduje osobnu iskaznicu kojoj je protekao rok važenja.

Člankom 5. stavkom 1. točkom 3. Zakona o osobnoj iskaznici („Narodne novine“, broj: 62/15) propisana je obveza stranke da podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ukoliko je prethodnoj istekao rok važenja. Prekršajnim odredbama navedenog Zakona propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna osobama koje, u roku od petnaest dana od isteka prethodne osobne iskaznice, ne podnesu zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.