U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta

Photo PU_SiM/Događaji i obilježbe_2016/Uštica/Glavna.JPG

Foto:  PU sisačko-moslavačka

U malom selu Uštica kraj Jasenovca danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta. Dan je to na koji se u brojnim europskim zemljama komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata i sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je veliki broj Roma ubijen u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Uštica je mjesto u kojemu se nalazi spomen-obilježje poginulim Romima i u koje su zatočeni Romi, uz koncentracijski logor u Jasenovcu, dopremani u vagonima bez poimeničnog popisa, tako da ni danas nije poznat točan broj ubijenih Roma.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova na današnjem je obilježavanju nazočan bio zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Toni Petrović kao izaslanik glavnog ravnatelja policije, potom načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Dario Dasović, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Zoran Jerbić, voditelj službe za granicu Policijske uprave koprivničko-križevačke Siniša Došenović i načelnik Policijske postaje Novske Jure Klišanin.

Nakon prigodnih govora, izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Saveza Roma u RH „KALI SARA“ i mnogi drugi, na romskom groblju u Uštici položili su vijence i zapalili svijeće.