U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta

Photo PU_SiM/Vijesti/2015/Uštica/2015/1nu.jpg

Foto:  Policijska uprava sisačko-moslavačka

U spomen na više od 16.000 ubijenih Roma u Drugom svjetskom ratu, danas, 2. kolovoza, u malom mjestu Uštica nedaleko Jasenovca je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta (Porajmosa).

Sjećanje je to na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz te se ovaj datum obilježava u brojnim europskim zemljama gdje se komemoriraju romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Program je održan na romskom groblju u Uštici gdje su nakon prigodnih govora visokih uzvanika kod spomen-obilježja poginulim Romima izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogi drugi položili vijence i zapalili svijeće.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova ovom je obilježavanju bio nazočan zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Toni Petrović, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Zoran Jerbić te načelnici policijskih postaja iz Novske i Kutine, Jure Klišanin i Tone Mašunjac.

Pojam „Porajmos“ na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni su u koncentracijski logor u Jasenovcu dovažani teretnim vagonima te nisu bili upisivani po imenu, već ih se evidentiralo po broju vagona kojima su dovezeni, tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u Jasenovcu.