Akcija „Mir i dobro“

Photo PU_KA/PU_info/2015/Mir_i_dobro/naslovnica.jpg

Foto: ilustracija

Dugogodišnje iskustvo pokazuje da će zbog božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji te se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Stoga upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga ukazuje se potreba da policija provodi pojačane mjere nadzora u cilju zaštite svih naših građana.

Ovim putem apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Djeca olako drže da petarde nisu eksplozivna sredstva iako njihova uporaba ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha. 

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom provođenja prošlogodišnje akcije Mir i dobro jedna punoljetna osoba je lako ozlijeđena, jedno dijete je teško ozlijeđeno, a tijekom provođenja akcije oduzeto je jedno oružja. Ovogodišnja akcija provodit će se u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 08. siječnja 2018. godine.

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017.) kako slijedi:

  • pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina, 
     
  • pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja, 
     
  • uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH. 
     

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna. Ujedno, novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. 

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal. 

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom. 

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je ovim kaznenim djelom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, predviđa se kazna zatvora od jedne do 15 godina. 

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina. 

S ciljem dodatne edukacije javnosti o opasnostima uporabe pirotehničkih sredstava izrađeni su edukativni plakati Mir i dobro. Jedan plakat je namijenjen za edukaciju učenika i bit će dostavljen osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave karlovačke, a drugi je namijenjen odraslim osobama i bit će vidljiv u svim policijskim postajama.