Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2016.

Photo PU_KA/Slike/naslovnica_motocikl.jpg

Traći puta na nivou Republike Hrvatske u organizaciji stanica za tehnički pregled, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama organizira se preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2016". Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila. Akcija se provodi od 29. ožujka do 02. travnja na cijelom teritoriju Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda u pogledu ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikala i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu.  Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te ukazivanje na značaj održavanja vozila. Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada. U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.  

Foto: ilustracija

Traći puta na nivou Republike Hrvatske u organizaciji stanica za tehnički pregled, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama organizira se preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2016. Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Akcija se provodi od 29. ožujka do 02. travnja na cijelom teritoriju Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda u pogledu ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikala i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu. 

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te ukazivanje na značaj održavanja vozila.

Pregled vozila obavlja se besplatno (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.