Savjeti sudionicima u prometu

Photo PU_KA/MUP_slike/palica_stop_policija.jpg

Svim sudionicima u prometu upućuje se apel da: brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti poštuju ograničenja brzine ne konzumiraju alkoholna pića vežu se sigurnosnim pojasom, te se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu – korištenje dječjih sjedalica i pojasa na put kreću odmorni i prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama ako su umorni – zaustave se i odmore se pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (snijeg, poledica, magla, kiša), povećaju razmak između svojeg i vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača, te pretjecanja. Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave ledene zasjede, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji. Kad se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, osvijetlite se ili označite reflektirajućim materijalima, nosite svjetliju odjeću te poštujte zakonske odredbe vezane za kretanje pješaka. Biciklisti i noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti trebaju se označiti reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Foto:  ilustracija

 

Svim sudionicima u prometu upućuje se apel da:

 

 

  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
  • poštuju ograničenja brzine
  • ne konzumiraju alkoholna pića
  • vežu se sigurnosnim pojasom, te se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu – korištenje dječjih sjedalica i pojasa
  • na put kreću odmorni i prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme
  • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  • ako su umorni – zaustave se i odmore se
  • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (snijeg, poledica, magla, kiša), povećaju razmak između svojeg i vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put
  • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača, te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave ledene zasjede, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.
Kad se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, osvijetlite se ili označite reflektirajućim materijalima, nosite svjetliju odjeću te poštujte zakonske odredbe vezane za kretanje pješaka.
Biciklisti i noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti trebaju se označiti reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.