Akcija „Nadzor prijevoza djece u automobilima“

Statistički pokazatelji ukazuju na lagani porast broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca, kao i na porast nesreća u kojima su djeca zadobila ozljede. Tako je u 2009. godini jedno dijete smrtno stradalo i to kao putnik u osobnom automobilu, dok unatrag tri godine nije bilo smrtno stradalog djeteta u prometnim nesrećama. Najviše djece stradava kao putnici u vozilu, zatim kao pješaci, a manji dio kao vozači (biciklisti i mopedisti). Analiza navedenog upućuje nas da kategorija djece i dalje spada u jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu te će se u narednom periodu posvetiti dodatna pažnja njihovoj zaštiti u prometu.

Iako je pitanje sigurnosti djece u prometu posebno aktualno u mjesecu rujnu, početkom školske godine, nisu zanemarivi niti ostali mjeseci, naročito period poslije školskih praznika.

Slijedom navedenog PU karlovačka, tijekom mjeseca siječnja, organizirati će i provesti preventivnu akciju „Nadzor prijevoza djece u automobilima“ do škole i iz škole, te prijevoz djece u vrtiće, a za uočene nepravilnosti (nekorištenje sigurnosnog pojasa i autosjedalica) vozači će biti upozoreni, kao i upoznati sa zakonskim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama  i sa opasnostima koje se mogu dogoditi zbog nepoštivanja istih.

Tijekom mjeseca veljače provesti će se preventivno-represivna akcija ispred osnovnih škola i vrtića, u kojoj će biti sankcionirani svi vozači koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisnog prijevoza djece.

S ciljem zaštite sigurnosti djece apeliramo na sve sudionike u prometu, naročito na roditelje da se pridržavaju zakonskih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naročito na obvezu vezivanja sigurnosnog pojasa, vožnju djeteta na stražnjem sjedalu, te korištenje autosjedalice prilikom prijevoza djece starosti do pet godina