Savjeti vezani za pirotehnička sredstva

Photo PU_KA/mup_slike/policajac03.jpg

Foto: ilustracija

S obzirom na nadolazeći mjesec prosinac u kojem će zbog božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Stoga upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga ukazuje se potreba da policija provodi pojačane mjere sigurnosti u cilju zaštite svih naših građana.

Ovim putem apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih rabe i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom provođenja prošlogodišnje akcije Mir i dobro jedna osoba je teško ozlijeđena, dok smrtnih stradavanja nije bilo. Tijekom provođenja akcije oduzeta su tri komada oružja, pet komada eksplozivnih sredstava i 30 komada streljiva. Ovogodišnja akcija provodit će se u razdoblju od 14. prosinca do 8. siječnja.

Pirotehnička sredstva sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN br. 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10), dijele se na četiri razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba:

  • pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti - bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi; ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
  • pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi; ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 18 godina,
  • pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi; ova vrsta pirotehničkih sredstava, te pirotehnička sredstva T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina; navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja.


Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine.

Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20 tisuća do 40 tisuća kuna, te odgovornu osobu u pravnoj osobi od četiri tisuće do osam tisuća kuna (članak 53. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna (članak 54. Zakona o eksplozivnim tvarima).

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.*

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana, predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Člankom 297. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine oduzet će se.

(* Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90, 47/90 i 29/94 - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).