Tiskovna konferencija – razrješena kaznena djela Razbojništva i Izbjegavanja carinskog nadzora

Photo PU_KA/PU_info/2012/Tiskovna_razrijesena_KD/Naslovnica.jpg

Foto: PU karlovačka

Obavještavamo vas da smo dovršili opsežno kriminalističko istraživanje u suradnji s djelatnicima PU zagrebačke, bjelovarsko-bilogorske i sisačko-moslavačke kojim smo razriješili ukupno sedam kaznenih djela razbojništva, od kojih su dva počinjena na području grada Karlovca, dva na području Velike Gorice te po jedno na području Siska i Bjelovara. Za počinjenje svih sedam kaznenih djela osnovano je sumnjiv 27-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine kojem je u izvršenju četiri kaznena djela razbojništva pomagala 28-godišnja hrvatska državljanka.
Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 22. siječnja 2012. godine 28-godišnjakinja osobnim automobilom dovezla 27-godišnjaka do Gajeve ulice u Karlovcu nakon čega je on oko 16.15 sati maskiran ušao u sportsku kladionicu i uz prijetnju plastičnim pištoljem od djelatnice otuđio novac. Po izvršenju razbojništva zajedno su se s automobilom udaljili s mjesta događaja i otišli u pravcu Zagreba.
9. ožujka 2012. godine 28-godišnjakinja je istim automobilom dovezla 27-godišnjaka do poslovnice za otkup zlata i srebra u Karlovcu u Kačićevoj ulici nakon čega je on ovog puta nemaskiran uz prijetnju plastičnim pištoljem od djelatnice otuđio novac i nakit.
Tijekom ova dva razbojništva osumnjičenik je otuđio više od 13 tisuća kuna.
Nadalje je utvrđeno kako je spomenuti 27-godišnjak:

  • 8. i 29. veljače 2012. godine na području Velike Gorice počinio razbojništvo u poslovnici Hrvatske lutrije i u poslovnici za otkup zlata i srebra
  • 3. veljače 2012. godine počinio razbojništvo u sportskoj kladionici u Varaždinu
  • 21. veljače 2012. godine izvršio razbojništvo u poslovnici za otkup zlata i srebra u Sisku
  • 13. ožujka 2012. godine izvršio razbojništvo u poslovnici za otkup zlata i srebra u Bjelovaru 

Zbog osnovane sumnje da je državljanin Bosne i Hercegovine počinio ukupno sedam kaznenih djela razbojništva opisanih u čl. 218. st. 1. Kaznenog zakona, a hrvatska državljanka četiri kaznena djela razbojništva i to pomaganjem u izvršenju, opisano u čl. 218. st. 1. u vezi čl. 38. KZ-a, protiv njih je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podnesena kaznena prijava. Napominjemo da je hrvatska državljanka dovedena uz kaznenu prijavu na Općinsko državno odvjetništvo 16. ožujka 2012. godine dok je osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine nedostupan i za njim je raspisana potraga.

Također vas obavještavamo da smo u suradnji s USKOK-om i Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu proveli opsežno i višemjesečno kriminalističko istraživanje u kojem smo utvrdili osnovanu sumnju da su državljanin Bosne i Hercegovine te četiri državljana Republike Hrvatske u dobi od 25 do 63 godine starosti, osnovano sumnjivi da su u razdoblju od mjeseca srpnja, pa do mjeseca studenog 2011. godine počinili kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora iz čl. 298. Kaznenog zakona na način što su preko Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac i Graničnog prijelaza Pašin Potok, izbjegavajući mjere carinskog nadzora preko državne granice, iz BiH u RH u skrivenim dijelovima osobnih automobila unosili cigarete, čiji je promet ograničen, a s namjerom daljnje preprodaje u RH.

Nadalje je utvrđeno da je osam hrvatskih državljana u dobi od 29 do 69 godina starosti počinilo također kaznena djela izbjegavanje carinskog nadzora iz članka 298. Kaznenog zakona u svezi članka 37. KZ-a na način što su naručivanjem cigareta poticali spomenute osumnjičenike na činjenje kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora, a nakon čega bi prokrijumčarene cigarete s područje BiH prodavali na području RH u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Tijekom izvršenja ovih kaznenih djela u Republiku Hrvatsku prokrijumčareno je najmanje 1 250 šteka cigareta.

Zbog ovih počinjenih kaznenih djela Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv 13 osumnjičenika bit će proslijeđena kaznena prijava, a s obzirom da nam je u ovom trenutku osumnjičeni državljanin BiH nedostupan, za njim će biti raspisana potraga.