Preventivna akcija „Zajedno“ i obilježavanje Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima

Photo PU_KA/PU_info/2014/Trgovanje_ljudima/naslovnica.jpg

Foto: ilustracija

Na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, od 2007. godine, 18. listopad obilježava se kao Europski dan trgovanja ljudima. Cilj Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima. 

Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita, od kojeg, zbog njegove globalne rasprostranjenosti, nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci. Trgovanje ljudima prema propisima Republike Hrvatske, ali i međunarodne zajednice je kazneno djelo. 

Stoga se, u cilju sezibiliziranja, informiranja i educiranja javnosti na ovu temu, na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području u nadležnosti PU karlovačke, provodi nacionalna preventivna akcija Zajedno u sklopu koje će djelatnici policije građanima dijeliti informativno-edukativne upitnike i promidžbene letke. Sutra 18. listopada ovi leci i upitnici bit će dostupni građanima i u Informativnom centru za prevenciju u Karlovcu, Trg Petra Zrinskog 3. 

Ujedno u sklopu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima policijski službenici za prevenciju PU karlovačke u utorak 14. listopada u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa u Slunju učenicima srednje škole održali su edukativno predavanje na temu trgovanja ljudima. Nastojeći im skrenuti pažnju na mjere opreza i zaštite u raznim situacijama, osim usmenog izlaganja prezentiran im je prigodni film o prisilnom radu, te su potom mogli razgledati i izložbu pod nazivom Red Bell – Crveno zvono. Predavanje na istu temu, a u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa iz Ogulina, za mlade Ogulince održano je danas 16. lipnja u Ogulinu.