Pojačane aktivnosti u cilju zaštite maloljetnih osoba

U cilju zaštite maloljetnih osoba u ljetnom i nadolazećem jesenskom periodu, a posebice u dane vikenda i blagdana kada se mladi više zadržavaju na javnim površinama, policijski službenici intenzivirat će svoje aktivnosti u cilju obilaska takovih prostora i utvrđivanja prekršaja proizišlih iz nepoštivanja gradske Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama grada Karlovca i Ozlja, te prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ujedno, intenzivirat će aktivnosti i u cilju poštivanja odredbi Obiteljskog zakona i to čl. 95. kojim je reguliran nedozvoljeni noćni izlazak maloljetnika mlađih od 16 godina iza 23 sata.

Prateći navedenu problematiku tijekom prvih sedam mjeseci ove godine na području Policijske uprave karlovačke u kršenju odredbi čl. 95. Obiteljskog zakona, odnosno zabranjenom noćnom izlasku zatečeno je 29 maloljetnika, dok je u kršenju gradske Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama zatečeno 8 maloljetnika.

Obzirom da razna istraživanja ukazuju da je alkohol u velikom postotku zastupljen među mladima najviše zabrinjava podatak da je alkohol u našoj društvenoj zajednici dostupan na svim mjestima. Ujedno, zabrinjavajući faktor je i taj što konzumacija alkohola vodi u niz drugih problema, kao što su nasilje među mladima, vandalizam i niz drugih nepoželjnih ponašanja, a i često smo svjedoci teških prometnih nesreća gdje je veliku ulogu imao utjecaj alkohola. Nažalost, jedan dio mladih danas rješenja za ohrabrenje, olakšanje, utjehu ili bijeg iz životne realnosti pronalazi u alkoholu.

Stoga podsjećamo roditelje da vode brigu gdje su im djeca i da im u svom primarnom odgoju ukažu na štetnost konzumiranja alkohola, a uz to i ugostitelje i trgovce da u svojim objektima mladima ne prodaju alkoholna pića, jer jedino zajedničkim angažmanom cijele lokalne zajednice te mlade osobe mogu izrasti u odrasle i zdrave osobe.

S ciljem prevencije policija je tijekom protekle školske godine na temu ovisnosti u većini škola Karlovačke županije učenicima, nastavnicima i roditeljima održala niz preventivnih predavanja kojima smo ukazivali na štetnost alkohola, ali i drugih vrsta ovisnosti, te će se sa ovakvim vidom prevencije nastaviti i tijekom naredne školske godine.