Biciklisti i pješaci u prometu oprezno

Praćenjem stanja sigurnosti u prometu tijekom prvih šest mjeseci 2013. godine na području Policijske uprave karlovačke u odnosu na isto razdoblje 2012. godine evidentirano je povećanje stradalih pješaka i biciklista u prometnim nesrećama. Tako su ove godine stradala 22 pješaka i 19 biciklista, a u istom razdoblju prošle godine stradalo je 12 pješaka i 13 biciklista. Od toga ove godine smrtno je stradao jedan pješak, a prošle godine po jedan pješak i biciklista.  Također, evidentno je povećanje teško ozlijeđenih pješaka (2013. godine 8, a 2012.godine 3), lako ozlijeđenih pješaka (2013. godine 13, 2012. godine 8), te lako ozlijeđenih biciklista (2013. godine 14, 2012. godine 6). Broj teško ozlijeđenih biciklista u blagom je padu, pa je tako u prvih šest mjeseci 2013. godine teško ozlijeđeno 5 biciklista, a 2012. godine 6.  Obzirom na navedene statističke pokazatelje, a u cilju zaštite ove kategorije sudionika u prometu, vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti. Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo i savjetujemo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima, te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost. Shodno navedenome upozoravaju se pješaci i biciklisti da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u narednom razdoblju provoditi će pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima, poduzimati propisane represivne mjere.   

Praćenjem stanja sigurnosti u prometu tijekom prvih šest mjeseci 2013. godine na području Policijske uprave karlovačke u odnosu na isto razdoblje 2012. godine  evidentirano je povećanje stradalih pješaka i biciklista u prometnim nesrećama. Tako su ove godine stradala 22 pješaka i 19 biciklista, a u istom razdoblju prošle godine stradalo je 12 pješaka i 13 biciklista. Od toga ove godine smrtno je stradao jedan pješak, a prošle godine po jedan pješak i biciklista.

Također, evidentno je povećanje teško ozlijeđenih pješaka (2013. godine 8, a 2012.godine 3), lako ozlijeđenih pješaka (2013. godine 13, 2012. godine 8), te lako ozlijeđenih biciklista (2013. godine 14, 2012. godine 6). Broj teško ozlijeđenih biciklista u blagom je padu, pa je tako u prvih šest mjeseci 2013. godine teško ozlijeđeno 5 biciklista, a 2012. godine 6.  

Obzirom na navedene statističke pokazatelje, a u cilju zaštite ove kategorije sudionika u prometu, vozače bicikala podsjećamo da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.

Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, podsjećamo i savjetujemo da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima, te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost.

Shodno navedenome upozoravaju se pješaci i biciklisti da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u narednom razdoblju provoditi će pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima, poduzimati propisane represivne mjere.