Kako se zaštititi od razbojništva?

Photo PU_KA/MUP_slike/auto_policija04.jpg

Prenosimo tekst sa PU istarske u kojem možete saznati koje mjere opreza predlaže policija kada su u pitanju razbojništva pojedinaca. Pročitajte i savjete kako se mogu zaštiti pravne osobe. Razbojništva i razbojničke krađe najčešće se događaju u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Izvode se iznenada, i to uz prijetnju ili primjenu sile, tako da žrtve ne uspijevaju pružiti djelotvoran otpor. Razbojnici u pravilu traže novac i vrjednije stvari, poput nakita, tehničke opreme, oružja i slično, a građani mogu postati žrtvom na radnom mjestu, ulici, parku, ali i u svom domu.

Foto: ilustracija

Prenosimo tekst sa PU istarske u kojem možete saznati koje mjere opreza predlaže policija kada su u pitanju razbojništva pojedinaca. Pročitajte i savjete kako se mogu zaštiti pravne osobe.

Razbojništva i razbojničke krađe najčešće se događaju u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Izvode se iznenada, i to uz prijetnju ili primjenu sile, tako da žrtve ne uspijevaju pružiti djelotvoran otpor. Razbojnici u pravilu traže novac i vrjednije stvari, poput nakita, tehničke opreme, oružja i slično, a građani mogu postati žrtvom na radnom mjestu, ulici, parku, ali i u svom domu.

 

Kako bi se zaštitili od razbojnika, policija predlaže poduzimanje slijedećih mjera opreza:

 • ulicom hodajte odlučno, što može razbojnika obeshrabriti da vas odabere kao žrtvu
 • izbjegavajte mračne ulice, parkove, prolaze i parkirališta - iako možda dulje traje, bolje ih zaobići i krenuti osvijetljenim i prometnim ulicama
 • budite oprezni kada na bankomatu podižete novac, osobito noću
 • izbjegavajte nositi veću količinu novca u gotovini i nikada ne pokazujte pun novčanik
 • ključeve automobila pripremite prije nego što dođete do vozila, jednako kao i ključeve stana
 • ne primajte nepoznate osobe u vozilo i ne sjedajte sami u vozilo s neznancem

 

Budući su često meta razbojnika banke, mjenjačnice, kladionice, benzinske postaje, trgovine i druge ustanove, predlažemo i nekoliko savjeta za zaštitu pravnih osoba:

 • uključite tehničke uređaje zaštite (video nadzor, protuprovalne uređaje i sl.), a ukoliko ih ne posjedujete, razmislite o njihovoj instalaciji, odnosno o angažiranju fizičke zaštite (zaštitari)
 • organizirajte siguran transport novca iz vašeg poslovnog prostora
 • obratite pozornost na sumnjive osobe u prostoru (osobe koje često dolaze a ne kupuju, već samo razgledaju)
 • ne držite veće količine novčanica velikih apoena u blagajni, već ih sklonite na sigurno mjesto u poslovnom prostoru
 • kod prebrojavanja utrška, zaključajte vrata trgovina i poslovnica te provjerite jesu li sve osobe napustile prostor, poželjno je da u prostoru budu dvije zaposlene osobe radi sigurnosti, a ukoliko imate angažiranog zaštitara, neka i on bude nazočan

 

Unatoč svim mjerama opreza, uvijek postoji mogućnost da postanete žrtvom razbojništva. U tom slučaju najvažnije je da ne pružate otpor, pogotovo ako vam razbojnik prijeti oružjem – ne izlažite se opasnosti i postupajte po njegovim zahtjevima! Pokušajte zapamtiti što više detalja koji bi kasnije mogli pomoći policiji u otkrivanju počinitelja: izgled, ponašanje, govor i boja glasa, odjeća, prijevozno sredstvo i ostalo. Čim to okolnosti dopuste, nazovite policiju. Radi zaštite tragova, prije dolaska policije, nemojte nište dirati niti se kretati po prostoriji u kojoj se dogodio napad.

www.mup.hr