Zajedno pomažimo djeci i usmjerimo ih na pravi put

Photo PU_KA/PU_info/2011/Zajedno_pomazimo_djeci/Naslovna.jpg

Foto: Grad Karlovac

Prošle godine, točnije 8. lipnja 2010. godine Gradsko vijeće donijelo je Odluku o osnivanju i imenovanju Vijeća za prevenciju grada Karlovca. Članovi Vijeća zaključili su da najveći problem među mladima i u obiteljima predstavlja alkohol koji uzrokuje društveno neprihvatljivo ponašanje i posljedice o kojima malo tko od konzumenata razmišlja. Uhvativši se u koštac s problemom ovisnosti o alkoholu Vijeće je predložilo Gradskom vijeću donošenje Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama grada Karlovca. Navedena Odluka na snazi je godinu dana. Rad Vijeća i provođenje donesene Odluke dali su u prvih godinu dana određene rezultate koje su na današnjoj tiskovnoj predstavili načelnik PU karlovačke Josip Ćelić, gradonačelnik Damir Jelić i predstavnica Centra za socijalnu skrb Ksenija Živčić
Od početka primjene gradske Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama grada Karlovca (od 10. studenog 2010. godine) u kršenju ove Odluke zatečeno je 80 maloljetnih osoba od koji su 43 maloljetne osobe bile pod utjecajem alkohola. Među zatečenim maloljetnicima bilo je 55 muških i 25 ženskih osoba. Jedna zatečena osoba mlađa je od 14 godina. Zbog trećeg zaticanja u kršenju ove Odluke protiv dvojice maloljetnika u dobi od 16 do 18 godina Prekršajnom sudu u Karlovcu proslijeđen je Optužni prijedlog. Policijski službenici u svom radu nisu samo nadzirali maloljetnike već su proveli 58 ciljanih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata te javnih površina sa ciljem poštivanja odredbi Zakona o ugostiteljstvu, Zakona o hrani, Zakona o trgovini, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Obiteljskog zakona te Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim mjestima. Od ukupnog broja nadzora 13 nadzora PU karlovačka je provela u suradnji s Državnim inspektoratom. Izvršenim nadzorima utvrđeno je ukupno 25 prekršaja iznio je načelnik Ćelić.
Analiza koju je iznio gradonačelnik Jelić obuhvatila je referentne tvrtke Zelenilo i Čistoću. Analize kažu da su 2009. troškovi nastali radi devastiranja i uništavanja kontejnera, klupa, košarica, cvjetnjaka, stabala i sprava na dječjem igralištu bili 280 tisuća kuna. Ove godine ti troškovi su više nego duplo manji i iznose 110 tisuća kuna.
Izlaganje načelnika i prikazana matematika pokazuje jedan pad kao rezultat koordiniranog rada Vijeća koji predvodi PU karlovačka. Rezultati se vide zasebno i ukupno, ali ti rezultati nisu samo rezultati rada Vijeća već i širih akcija, dodao je gradonačelnik.
Svi nazočni zaključili su da represija nije prioritet Vijeća već upravo prevencija koja se provodi kroz razne edukacije: 936 educiranih učenika u šest osnovnih škola što je nadogradila edukacija Odvjetništva za mladež i Centra za socijalnu skrb. Proveden je pilot projekt u OŠ Banija u cilju razvijanja jedinstvenog programa prevencije ovisnosti grada Karlovca kroz koji je obuhvaćeno 226 učenika i 46 roditelja. Ocjene ove vrste provedene edukacije su vrlo visoke i kreću se od 4,7 do 4,85. Zaključak nakon provedenog pilot projekta je da će se provoditi u svih deset škola grada Karlovca i ove školske godine možda i još malo intenzivnije, iznio je zamjenik načelnika Porubić.
Načelnik PU karlovačke Josip Ćelić uputio je poruku roditeljima da im je svima, i njemu osobno kao roditelju, obveza znati gdje su i što rade njihova djeca te im posvetiti više pažnje. Ksenija Živčić upozorila je sve da je dozvoljeno konzumiranje alkohola djeci grubo kršenje roditeljske odgovornosti, a gradonačelnik Jelić naglasio da je Karlovac grad mladih ljudi kojima se treba ponositi, te da je malo onih koji su manje dobri, ali njima moramo posvetiti veću pažnju i zajedno ih usmjeravati na pravi put.

Preuzeto sa: www.karlovac.hr