Savjeti pješacima i vozačima

Photo PU_KA/MUP_slike/pjesacki02.jpg

Obzirom da su pješaci jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, u cilju povećanja njihove sigurnosti apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da poštuju prometne propise. Stoga pješacima savjetujemo da isključivo koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti da se kreću uz lijevi rub kolnika, kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla, snijeg i slično) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, a pješaci u skupini obavezni su kretati se u koloni jedan po jedan. Također, prije samog prelaska pješačkog prijelaza pješaci su dužni uvjeriti se da tu radnju mogu sigurno obaviti i sa sigurnošću prijeći cestu. Pješacima se savjetuje da ne izlaze i ne istrčavaju na kolnik između parkiranih vozila i vozila u pokretu. Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja. Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta vozače motornih vozila upozoravamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu u zoni pješačkih prijelaza, većih trgovačkih centara, igrališta, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka, posebice djece, kako bi mogli pravovremeno zaustaviti vozilo. Također, upozoravamo ih da ne parkiraju svoja vozila na nogostupima, raskrižjima i na pješačkim prijelazima kako time ne bi ometali sudjelovanje ostalih sudionika u prometu. Savjetujemo da zbog vlastite sigurnosti kao pješak poštujete prometna pravila a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake.  

Foto: ilustracija

Obzirom da su pješaci jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, u cilju povećanja njihove sigurnosti apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da poštuju prometne propise.

Stoga pješacima savjetujemo da isključivo koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti da se kreću uz lijevi rub kolnika, kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla, snijeg i slično) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, a pješaci u skupini obavezni su kretati se u koloni jedan po jedan.

Također, prije samog prelaska pješačkog prijelaza pješaci su dužni uvjeriti se da tu radnju mogu sigurno obaviti i sa sigurnošću prijeći cestu. Pješacima se savjetuje da ne izlaze i ne istrčavaju na kolnik između parkiranih vozila i vozila u pokretu. Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta vozače motornih vozila upozoravamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu u zoni pješačkih prijelaza, većih trgovačkih centara, igrališta, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka, posebice djece, kako bi mogli pravovremeno zaustaviti vozilo. Također, upozoravamo ih da ne parkiraju svoja vozila na nogostupima, raskrižjima i na pješačkim prijelazima kako time ne bi ometali sudjelovanje ostalih sudionika u prometu.

Savjetujemo da zbog vlastite sigurnosti kao pješak poštujete prometna pravila a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake.